Atlantic grupa u Zagrebu gradi betonsku Cedevitu od 18 katova

Iako Atlantic ne potvrđuje gradnju, u programu Grada je precizno navedeno kako iza projekta poslovnog tornja potaknula Cedevita, prenosi poslovni.hr

Atlantic grupa Emila Tedeschija gradit će poslovni neboder u sklopu proizvodnih pogona Cedevite u Zagrebu. Službeni naziv poslovnog nebodera koji će imati do 18 katova i maksimalno četiri podzemne etaže je “Cedevita”. Ime je kao i tvrtka, dobio po najpoznatijem napitku koji je nekada proizvodila Pliva prije izdvajanja a prodan je Atlantic grupi.

Zahtjev investitora
Izgradnja nebodera na lokaciji je službeno potvrđena na Poglavarstvu Zagreba, koje je na zahtjev investitora Cedevite usvojilo program po kojem će se raspisati natječaj za izgled i točne buduće gabarite tornja u Planinskoj ulici na Pešćenici. U programu Gradskog ureda za strategijsko planiranje je precizno navedeno kako je izgradnju poslovnog tornja potaknula Cedevita u sklopu svojih strateških planova, a to je potvrdila i resorna pročelnica Jadranka Veselić Bruvo. U resornom uredu su čak i oduševljeni idejom da se jedna tvrtka uz modernizaciju proizvodnih pogona odlučila i kvalitetno arhitektonski i urbanistički oblikovati prostor.”Predložen je jedan dobar program i drago nam je što Cedevita nije slijedili praksu iseljavanja proizvodnih pogona, a prepuštanje zemljišta za izgradnju stanova” rekla je Veselić Bruvo za Poslovni dnevnik. Međutim, unatoč pozitivnim reakcijama Grada na potez Cedevite, iz Atlantic grupe nisu potvrdili da će neboder i graditi. “Atlantic u okviru GUP-a ima mogućnost dodatne izgradnje i proširenja na lokaciji Planinska, te smo pokrenuli izradu programa za javni anketni urbanističko-arhitektonski natječaj kojim se utvrđuje mogućnost i potencijal lokacije za buduće proizvodne sadržaje.” odgovorila je glasnogovornica tvrtke Gabrijela Kasapović Atlantic Grupa je svojedobno planirala graditi svoju poslovnu zgradu na proizvodnim pogonima Neve koji su također u njihovu vlasništvu, ali saznajemo da se i od te ideje odustalo – zemljište Neve uz Heinzelovu ulicu u Zagrebu bit će prodano. Reakcija iz Atlantic Grupe može značiti da su u međuvremenu od gradnje nebodera unutar Cedevitinih pogona odustali ili da ne žele izlaziti u javnost sa svojim planovima.

Iskoristivost zemljišta
Malo je vjerojatno da je Ured za strategijsko planiranje po svom nahođenju dozvolio izgradnju poslovnog tornja neproizvodne, poslovne namjene kada su zamoljeni da povećaju iskoristivost zemljišta za proizvodnu djelatnost.Sadašnji prostor na kojem se nalazi već pomalo zastarjeli pogon Cedevite inače obuhvaća oko 17,4 tisuća četvornih metara, a u programu nije točno navedeno koliko će zauzeti novi neboder. Maksimalna visina gradnje je 18 katova, te do četiri etaže pod zemljom, ali nije navedena izgradiva površina. U susjedstvu je skoro dovršen objekt Grand Svetice koji također ima 18 nadzemnih etaža, a vrijednost izgradnje je 30 milijuna eura. (poslovni.hr)