Na ruskom tržištu 148-postotni rast prodaje robne marke Argeta, udvostručena prodaja Donat Mg-a u Srbiji, 27-postotni rast prodaje Cockte u BiH. To su neki od rezultata robnih marki Droge Kolinske otkako je kompaniju prije tri godine preuzela hrvatska Atlantic Grupa, izvještavaju slovenske Finance.

Točno tri godine otkako je Atlantic grupa doznačila 243,1 milijun eura tadašnjem vlasniku Droge Kolinske – zaduženom Istrabenzu i postala stopostotna vlasnica vodećeg slovenskog prehrambenog poduzeća, navršilo se u subotu 23. studenog.

Cjelokupna vrijednost posla bila je 382 milijuna eura, a otkupna cijena je smanjena za neto financijski dug Droge Kolinske na dan preuzimanja, točnije za 138,8 milijuna eura.

Kako na preuzimanje Droge Kolinske kroz današnje oči gleda predsjednik Uprave i najveći vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi?

“Kad smo 2010. godine preuzimali Drogu Kolinsku to je bila značajna stvar za regiju. Preuzimanjem slovenskog poduzeća Atlantic Grupa je konsolidirala svoje poslovanje u regiji i dobila vjetar u leđa za širenje na druga tržišta”, kazao je Tedeschi.

Kompanija je po njegovim riječima, u tri godine uložila znatna sredstva u modernizaciju proizvodnje brendova Barcaffe i Argeta u Izoli, a ove godine ulaže u modernizaciju proizvodnje dječje hrane u Mirni.

“S brendom Cockta smo odlučnije zakoračili na hrvatskom tržištu, što su omogućila naša ulaganja u punionicu Cockte u Apatovcu u Hrvatskoj. Robnu marku Donat Mg u svojem portfelju smatramo markom s najvećim međunarodnim potencijalom. Treba naglasiti naša ulaganja u modernizaciju proizvodnje Štarka, a pred nama su ulaganja u punionicu u Palanačkom kiseljaku. Trenutno ulažemo u proizvodnju energetskih pločica marke Multipower, širimo tržišta Argete u Europi, a strateško usmjerenje kompanije je osvajanje ruskog tržišta. Internacionalizacija će nam pomoći da ostvarimo naš cilj da do 2017. godine dostignemo milijardu eura prihoda”, kaže Tedeschi.

Lani je Atlantic grupa ostvarila više od 667,4 milijuna eura prihoda. Od toga 26,6 posto u Hrvatskoj, 24,9 posto u Srbiji, 13,2 posto u Sloveniji, 7,6 posto u BiH, 7,3 posto na zapadnoeuropskim tržištima, te pet posto na tržištu Rusije i Zajednice nezavisnih država.(SEEbiz / Finance)