AZTN odobrava povezivanje

plus-market-akcija-ftdAZTN-u kažu da ograničenjima nisu željeli negativno utjecati na tržište, ali da će pratiti njegov razvoj

Nakon što je u lipnju objavila kako je praksa zajedničkih prodajnih akcija trgovaca uključenih u projekt Plus Market nepoželjna, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je u utorak utvrdila da su u istraživanje tržišta nabave mješovite robe uključeni novi elementi koji mijenjaju njezinu ocjenu.

Konkuriraju i velikima
Tako je na temelju novih podataka i promjene strukture tržišta, koja se dogodila u međuvremenu, AZTN zaključio kako pozitivni učinci održanja malih trgovaca na tržištu prevladavaju nad negativnim te da provođenje zajedničkih prodajnih akcija u ovome trenutku nije zabranjeno.

Tijekom ljeta je Hrvatska obrtnička komora, kao jedan od potpisnika sporazuma o strateškom partnerstvu i suradnji s Konzumom i 12 proizvođača, dala dodatna opsežna objašnjenja o načinu funkcioniranja projekta Plus Market i njegovoj važnosti za opstanak oko 800 malih trgovaca uključenih u projekt.

Na tržištu se u međuvremenu pojavio i projekt Moj dućan Metro Cash&Carrya koji ima slična obilježja kao i Plus Market. Okupio je oko 400 trgovaca, što se može smatrati pojavom konkurencije, odnosno početkom razvoja sasvim novog tržišta.

U HOK-u su istaknuli kako su zajedničke akcijske prodaje vremenski ograničene na najviše 10 dana i maksimalno sedam proizvoda, a da trgovci imaju pravo izbora žele li i s koliko proizvoda uopće sudjelovati u akciji.

Za vrijeme trajanja akcije članovi Plus Marketa konkuriraju i Konzumu i drugim trgovačkim lancima jer su im cijene znatno niže, no ukupna vrijednost prodaje proizvoda na akciji u svim članicama Plus Marketa u prosjeku ne prelazi dnevni utržak jednog supermarketa.

Osim toga u Plus Market i slične projekte u pravilu su uključeni poduzetnici neznatne tržišne snage, uglavnom s jednom trgovinom u malim mjestima i slabo naseljenim područjima, pa se zbog toga ne mogu smatrati izravnim konkurentima.

Načelno, međusobno bi si mogli konkurirati jedino u velikim gradovima, a tamo su im pak glavni takmaci veliki tržišni lanci s neusporedivo većom tržišnom snagom.

Dodatna argumentacija također je pokazala da Konzum malim trgovcima i obrtnicima omogućuje ostvarivanje prednosti koja bi im, s obzirom na njihovu snagu, bila nedostupna poput povoljnijih uvjeta nabave, rokova plaćanja, savjeta pri otvaranju novih trgovina i uređenja postojećih, edukaciji…

Osim toga sudjelovanjem u projektu trgovci dio troškova prebacuju na dobavljača, a sudjelovanje u akcijskim prodajama financira Konzum, i to je u pravilu jedini oblik promidžbe koji je malim trgovcima dostupan.

Promjenu zaključka AZTN je, između ostalog, obrazložio i argumentom kako je rad malih trgovaca prije svega u izravnom interesu potrošača, osobito u malim i udaljenim naseljima.

Sami su preslabi
Akcijske prodaje im omogućuju nabavu po cijenama i asortimanu koje trgovac sam ne bi mogao ponuditi kupcima. AZTN kaže da nametanjem ograničenja nije želio negativno utjecati na razvoj tržišta, ali i upozorava da će pratiti što se događa na njemu. (pd)