Badel 1862: Konsolidacija na domaćem put prema izvoznim tržištima

srdjan-oreb-badel1862Izlazak na tržište Kine te najava kineskog partnera o namjeri ulaska u vlasničku strukturu samo su dio plana za izlazak Badela 1862 iz krize. O rezultatima, trenutnoj situaciji i planovima za daljnji razvoj poslovanja razgovarali smo sa Srđanom Orebom, predsjednikom Uprave Badela 1862

Jedan od vodećih domaćih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića u posljednje vrijeme, unatoč nezavidnoj situaciji, ima dobre vijesti.

Predsjednik Uprave Badela 1862., Srđan Oreb, uvjeren je u sjajnu perspektivu tvrtke riješi li se nagomilani problem nelikvidnosti i realizira li se plasman na kineskom tržištu.

Zadnja vijest iz Badela 1862 bila je o namjeri kineske kompanije Tadee Holding Group o ulasku u vlasničku strukturu vaše tvrtke. Znamo da pismo namjere ne možete komentirati, ali možete li nam reći kako se razvija suradnja koju već imate putem joint venturea na kineskom tržištu?
Što se tiče kineskog tržišta i suradnje u okviru joint venturea, prvi kontejneri robe već su otišli prema Kini. Izlazak na to tržište pomno je planiran i ciljan te u skladu sa strategijom plasmana kategorije vrhunskih i super premium vina u sklopu koje pripremamo otvaranje Badelovog vinskog kluba u Kini predviđeno u listopadu ove godine.

Sve aktivnosti na tom tržištu tempirali smo prema kineskoj Novoj Godini, u vrijeme najveće potrošnje, koju želimo dočekati spremni i do tada završiti planirane aktivnosti te zauzeti željene pozicije.

Strateški smo definirali ključne mikrolokacije koje odgovaraju našim planovima za realizaciju izvoza, dok se ponuđeni asortiman na tom tržištu sastoji od ciljane selekcije vina i iznimno široke ponude jakih alkoholnih pića jer nam je u ovom trenutku vrlo teško procijeniti što će tržište prihvatiti.

Na jakim alkoholnim pićima imamo strategiju ciljanu na jednu potkategoriju koju ćemo u Kini pokušati omasoviti. Hoćemo li u tome uspjeti ostaje za vidjeti.

Nedavno ste ustvrdili da Badel 1862 drži 55 posto domaćeg tržišta. Koji je vaš cilj, odnosno kako mislite Badel 1862 izvući iz gubitaka? Hoće li biti teško povećavati tržišni udjel s obzirom na pritisak konkurencije?

Badel 1862 drži oko 50-55 posto tržišta u Hrvatskoj i to je neupitno te usko povezano s pitanjem kako mislim izvući Badel 1862 iz gubitaka – upravo tako da pustim da tržišni udio postigne svoju punu snagu.

Taj tržišni udio ne treba dodatno povećavati kako bi Badel bio profitabilan, nego se samo treba riješiti balasta koji u ovom trenutku rade gubitke, a ono u čemu smo apsolutni vladari treba iskoristiti do maksimuma. Nikada nije lako povećavati tržišni udio, naročito u situaciji kad si lider, međutim uvijek postoje modeli i mogućnosti na koji se način i to može napraviti.

Mi imamo definiranu razvojnu i prodajnu strategiju i vrlo jasno znamo što radimo i što ćemo raditi kako bi svoje pozicije očuvali i učvrstili.

Kakvi su prodajni rezultati za prvu polovicu ove godine? Što pokazuju trendovi?
Prodajni rezultati za prvu polovicu ove godine prate makroekonomsku situaciju i trendove pada potrošnje. Pri tome moramo razlučiti Badelov asortiman, znači jaka alkoholna pića, vina i bezalkoholna pića.

Moramo dakle razdvojiti koji je to asortiman s kojim je Badel radio u 2011. godini u prvih šest mjeseci, a koji je asortiman s kojim smo radili u istom razdoblju ove godine.

Tu prvenstveno mislim na vina, jer su lani u našem asortimanu bila i vrhunska vina Dingač i Postup, kojih sada nažalost nemamo. Naime, Vinarija Dingač nije ih isporučila, iako su plaćena i naša su. U segmentu jakih alkoholnih pića, u kojem smo lideri, dijelimo sudbinu makroekonomskih kretanja, ali smo bolji od stopa makroekonomskih pokazatelja.

U dijelu bezalkoholnih pića s kojima držimo relativno mali tržišni udio, bez obzira na pad potrošnje, snažno grabimo naprijed.

U kategoriji vina čuvamo bruto maržu. Kod vrhunskih i kvalitetnih vina ostvarujemo dobre rezultate, a kod stolnih vina ne želimo pratiti cjenovne akcije koje su trenutno na tržištu jer bi ugrozili svoju bruto maržu pa u tom segmentu svjesno dopuštamo blagi pad. U kategoriji trgovačke robe, pak, ostvarujemo rast realizacije.

badel-1862-logo-150-godinaKoji su trenutno najveći problemi s kojima se Badel 1862 susreće?
Badel 1862 kontinuirano se susreće s istim poteškoćama, a to su problemi koje vučemo, repovi iz prošlosti, a najizraženiji je problem likvidnosti, odnosno manjak likvidnih sredstava koji je generiran u proteklim godinama. To nam umnogome usporava tempo rasta prihoda jer ne možemo raditi onako kako bi željeli i smatramo da bi mogli.

Nedavno ste lansirali novi proizvod – vodku Svarog. Kakvi su prvi rezultati i kako dalje planirate razvijati i širiti asortiman. Na čemu ćete temeljiti svoju marketinšku strategiju?
Nedavno lansirana premium vodka Svarog čak je i premašila očekivanja za prvih 60 dana realizacije. Pritom ne mislim samo na prva punjenja, već i na ponovljene narudžbe i konzumaciju na samim mjestima potrošnje.

Daljnji razvoj našeg asortimana i njegova širenja vrlo je jasno definiran i strateški posložen za razdoblje od idućih pet godina. Želimo snažno ojačati vertikale u određenim kategorijama jakih alkoholnih pića, kao i aktivnosti te prisutnosti na samim mjestima potrošnje.

Koliko od vaše proizvodnje otpada na vina, a koliko na jaka alkoholna pića i kako će se u budućnosti razvijati taj omjer?
Vina u odnosu na jaka alkoholna pića otprilike su u omjeru 50:50 što se tiče volumena, a što se tiče financijske realizacije tu su znatno jača jaka alkoholna pića. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su jaka alkoholna pića proizvodi visoke dodane vrijednosti.

Nadam se da će u budućnosti taj omjer ostati isti ili nešto bolji u korist vina, jer obzirom na prinose vinograda koje očekujemo u narednom periodu od pet godina nužno ćemo morati povećati prihode od vina. Cilj je da povećanje prihoda na jakim alkoholnim pićima prati povećanje prihoda na vinima.

Vrlo je teško kazati u ovoj situaciji hoće li se i tržište tako razvijati jer mi uvelike ovisimo o jakim alkoholnim pićima i njihovim kretanjima, kako u regiji, tako i na domaćem tržištu. Svjedoci smo da je danas vrlo teško bilo što predvidjeti pa se ne bih upuštao u takva predviđanja. S obzirom na okolnosti i promjene koje se događaju, jednostavno ćemo se boriti kako znamo i mislimo da je za Badel najkvalitetnije.

Hoćete li u budućnosti naglasak staviti na izvoz ili domaće tržište? Koliko danas izvozite i koja su glavna tržišta?
U budućnosti će Badel stavljati naglasak na izvoz, ali će u isto vrijeme na domaćem tržištu poduzimati sve aktivnosti da svoju poziciju značajno ojača, odnosno da je učvrsti. Danas izvozimo oko 25 posto ukupnih prihoda kompanije.

Međutim, kad gledamo omjer unutar robnih grupa koje izvozimo, a izvozimo jaka alkoholna pića i vina, onda taj omjer ide u njihovu korist jer bezalkoholna pića generiraju značajan prihod na domaćem tržištu, dok ih u izvozu praktički nema.

Možete li nam reći nešto više o regionalnoj zastupljenosti Badela 1862 i tržišnim udjelima u tim zemljama?
Regionalna zastupljenost što se tiče jakih alkoholnih pića snažno je izražena u Bosni i Hercegovini, gdje imamo i veći tržišni udio jakih alkoholnih pića nego na hrvatskom tržištu.

U Makedoniji držimo 50 posto ukupnog uvoza jakih alkoholnih pića, dok smo na tržištima Srbije i Slovenije značajno lošiji od onoga što bi Badel realno mogao biti. Aktivnosti koje trenutno provodimo na tim tržištima bile su usmjerene na konsolidaciju našeg društva u Beogradu kako bi stvorili pretpostavke snažnijeg razvoja na tržištu Srbije.

Danas su glavna tržišta Badela 1862 zemlje regije u segmentu jakih alkoholnih pića, dok su za vino primarna tržišta Europske unije i prekomorskih zemalja. Vrlo smo jasno definirali i komunicirali javnosti da je izvoz naš strateški smjer razvoja.

Obzirom na situaciju u kojoj se tvrtka danas nalazi i na repove i balaste koje vučemo iz prošlosti, ne možemo si dozvoliti otvaranje dodatnih tržišta jer to financijski ne možemo pratiti i iz tog razloga smo se fokusirali prioritetno na tržište Kine.