Badel 1862 znatno povećao gubitak u prvom kvartalu

Badel 1862 je u prvom tromjesečju 2010. zabilježio gubitak od 18,7 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani minus iznosio znatno manjih 1,2 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Badel 1862 ostvario je poslovne prihode u iznosu od 60,4 milijuna kuna, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu u segmentu osnovnog programa jakih alkoholnih pića, vina i trgovačke robe porasli su 7 posto. U tvornicama vode i bezalkoholnih pića zabilježen je pak pad prihoda na domaćem tržištu od 9 posto.

Na izvoznim tržištima jaka alkoholna pića su povećala prihode za 2 posto, dok su ukupni prihodi tvrtke na inozemnom tržištu pali 25 posto ponajviše zbog problema nelikvidnosti na tržištu Srbije na kojem ostvaren i pad plasmana vina od 68 posto. Kvartalni poslovni rashodi smanjeni su 2 posto i iznose 70,3 milijuna kuna.

U kompaniji napominju kako je poslovanje u prvom tromjesečju obilježeno posebnim ograničenjima uvjetovanim blokadom računa zbog prisilne naplate carinskog i poreznog duga od strane Porezne i Carinske uprave. Tek od polovice veljače nakon postignutih sporazuma s Ministarstvom financija ispunili su se uvjeti za relativno normalnije poslovanje.

Iz Badela napominju i da su od početka godine počeli primjenjivati nove računovodstvene politike i obavljati obvezne rezervacije za sva odobrenja kupcima predviđena do kraja godine te rezervacije za troškove otpremnina koji će nastati na osnovi zbrinjavanja viška radnika do kraja ove godine.

U sklopu Plana održivog razvoja Badel grupe usvojen je program zbrinjavanja viška radnika temeljem kojeg su napravljene rezervacije za otpremnine u iznosu od 7,4 milijuna kuna, stoji u izvješću. (H)