Proizvođač jakih alkoholnih pića Badel 1862 promijenio je naziv svog poznatog domaćeg ruma kako bi se taj proizvod uskladio s regulativom koju propisuje Europska unija.

Dosadašnji “Badel Domaći rum” tako od 1. srpnja postaje jednostavno “Badel Domaći” s obzirom da u pravilniku EU ne postoji specifična kategorija “domaći rum” za razliku od još uvijek važećeg pravilnika Republike Hrvatske.

Badel domaći rum je jako alkoholno piće dobiveno aromatiziranjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla, obojeno, minimalne alkoholne jačine 35% vol. Prema EU regulativi za JAP, ne postoji mogućnost obilježavanja proizvoda nazivom kategorije “rum” ukoliko sirovina i tehnološki postupak proizvodnje nisu prema definiciji za rum, što hrvatski Domaći rum nije.

Iako je Hrvatska u procesu pristupnih pregovora tražila izuzeće za ovu kategoriju, prijelazni period nakon ulaska u EU nije odobren pa su u Badelu 1862 odlučili promijeniti ime ovom proizvodu.

Rum (domaći) je tradicionalni proizvod u europskim zemljama bivše Austro-ugarske monarhije koji je poznat još od sredine 19. stoljeća. U našim krajevima oduvijek su ga zvali “domaći rum”, ali imao je i sinonime “rum za čaj” ili “rum za kolače”. To je tradicionalno alkoholno piće kojem je okus i miris dobiven aromom ruma te se po svojim karakteristikama značajno razlikuje od ruma koji se uvozi iz preko-oceanskih zemalja, kao što su Kuba, Jamajka i Martinique a proizvodi se iz šećerne trske.

Promjenu imena prati i nova etiketa na kojoj su zadržani tradicionalni elementi: jedrenjak koji je naslikan početkom pedesetih godina, a tijekom šezdesetih godina mu je dodana i zanosna karipska ljepotica koju u Badelu interno zovu Ramona.