Balažič: Nije pravo vrijeme za prodaju Mercatora

Direktor slovenskog Mercatora Toni Balažič smatra da nije pravo vrijeme za prodaju tog trgovačkog lanca, na što je još lani upozorio većinske vlasnike tvrtke.

“Proces prodaje Mercatora u ovim okolnostima bit će teško provesti i na to smo dioničare jasno upozorili još u jesen prošle godine”, rekao je Balažič u petak u razgovoru za portal Telekoma Slovenije.

Dodao je da se Mercator suočava sa sve jačom konkurencijom, padom prihoda, visokim stupnjem zaduženosti i previsokim troškovima pa poslovanje treba popraviti kako bi i vrijednost tvrtke porasla.

Sadašnja uprava već je u tom pravcu poduzela mjere koje daju rezultate i stanje se popravlja, ali “nevjestu prije nego se uda treba uljepšati”, rekao je Balažič sugerirajući tako konzorciju dioničara, koji su nedavno krenuli u novi pokušaj prodaje natpolovičnog dijela Mercatora, da vrijeme za taj potez nije pravo.

Naveo je da Mercator na slovenskom tržištu posluje s dobitkom iako potrošnja pada. Uz to, makar je relativno visoko zadužen, Mercator nema problema s tekućom likvidnošću, ispunjava svoje obveze, a s bankama je u stalnom kontaktu radi poboljšanja strukture izvora financiranja.

Ističe kako je Mercator zdrava kompanija, ali nosi neke probleme koji datiraju iz prošlosti kad se jako proširivao i ulazio u poslove koji ne predstavljaju njegovu osnovnu djelatnost, što sadašnja uprava želi promijeniti provodeći politiku smanjivanja troškova i racionalizacije.

“Naša osnovna djelatnost u Sloveniji još uvijek donosi dobitak. Naši su problemi došli zbog diverzifikacije poslovanja i pogrešnih odluka iz prošlosti. Tada je bilo moguće visoko zaduživanje jeftinim kreditima, s pretpostavkom da će potrošnja stalno rasti i da će se održavati konjuktura. No, vremena su se promijenila, pa i Mercator zato mora promijeniti takvu pogrešnu poslovnu strategiju”, rekao je Balažič. (H)