banane-ftdTijekom 2011. godine je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatsku uvezeno više od 48.000 tona banana, što je u financijskoj vrijednosti više od 38,7 milijuna dolara.

Najveći uvoznik banana je trgovački lanac Konzum u vlasništvu koncerna Agrokor, što i ne čudi s obzirom na njegovu veličinu. Zanimljiv je i podatak da je upravo banana već niz godina najprodavaniji proizvod u Konzumu. Iz Agrokora navode kako je Konzum lani uvezao 18.000 tona banana.

Poslovni dnevnik je dobio i informaciju da Agrokor ima zajedničku tvrtku sa srpskim Delta holdingom upravo za uvoz banana u regiju, no u koncernu su to demantirali. Potvrđeno je da je o tome bilo razgovora između Ideje i Delta Maxija u Srbiji, no suradnja nije realizirana.

U Delta holdingu ističu kako su “Agrokor i Maxi imali istog dobavljača za uvoz banana jer su tako dobivali povoljnije uvjete kupnje, ali nije postajala zajednička firma”.

Danas, kao što je poznato, Delta Maxi ima novog vlasnika – belgijsku Delhaize grupu. Prema podacima iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), na popisu uvoznika banana nalaze se 33 tvrtke. Nakon Konzuma tu su tvrtke Pacific Fruit, Gomolava, Samek, Frigo Bonsai, Tutti Frutti, Setovia voće i Vivera. Na devetome mjestu uvoznika banana nalazi se riječki lanac Plodine, a desetu poziciju drži Kuk-Adriatic. (Poslovni dnevnik)