Banke srušile carstvo Boška Šrota

NLB i Banka Celje prodale su dionice Pivovarne Laško i Mercatora kojim je Šrotov Infond Holding jamčio vraćanje 130 milijuna eura kredita

Izuzetno je zanimljivo posljednja dva dana na Lubljanskoj burzi. Naime, počela je rasprodaja carstva jednog od najvećih slovenskih tajkuna Boška Šrota u čijem je vlasništvu Infond Holding koji je ‘držao’ 54 posto Pivovarne Laško i oko četvrtine dionica u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu Mercatoru.

Tako su banke kreditori Infond Holdinga – Nova ljubljanska banka i Banka Celje – u srijedu prodale 26,4 posto Pivovarne Laško i 13,5 posto Mercatora.

Prvo je NLB na Ljubljanskoj burzi prodala 23,5 posto Pivovarne Laško po cijeni od 31,5 eura za dionicu, i 10,75 posto Mercatora po 165 eura. To znači 64,8 milijuna eura za Laško i 66,8 eura za Mercator.

Kasnije se saznalo kako je banka te dionice prodala svojim tvrtkama te je tako Fin-Do ‘uzeo’ 19,9 posto udjela u Pivovarni Laško i cijeli paket Mercatora dok je tvrtka Publikum Fin kupila oko četiri posto Laškog.

S druge strane je Banka Celje sama sebi prodala 2,9 posto Pivovarne Laško i 4,4 postotka Mercatora. Tako je u samo par minuta Šrotov Infon Holdin ostalo bez imovine u visini 157 milijuna eura.

No, kako se prodaja dionica u vlasništvu Šrota nastavlja i u četvrtak on bi mogao ostati bez daljnjih 25 milijuna eura jer je na slovenskom tržištu kapitala vlasnika zamijenilo 2,9 posto dioničkog kapitala Pivovarne Laško i 2,8 posto Mercatora za koje je još uvijek nepoznat kupac izbrojio 25,9 milijuna eura.

Ljubljanski Dnevnik, pozivajući se nas neimenovane izvore, tvrdi kako je kupac Banka Celje.

Inače, do prodaje dionica došlo je zbog nemogućnosti vraćanja 130 milijuna eura kredita od strane Infond Holdinga koji je za dobivanje potrebnog kapitala NLB-u jamčio dionicama Pivovarne Laško i Mercatora.

Prema zadnjim podacima Infond Holding ima još 24,4 postotka Pivovarne Laško i 8,8 posto Mercatora. Prodaja zaplijenjenih dionica Laškog i Mercatora je Infond Holdingu prouzrokovala više od 70 milijuna eura gubitka, a vrijednost njegove imovine se prepolovila, dok je vrijednost duga viša od imovine društva.

Pitanje trenutka je, piše ljubljanski Dnevnik, kad će predsjednik Uprave Matjaž Rutar morati proglasiti insolventnost.

Infond je svoj polovični udio u Laškom u svojim bilancama vrednovao na gotovo 310 milijuna eura, ili oko 65 eura po dionici, a to je gotovo dvostruko od iznosa za koji je Nova Ljubljanska banka obavila prodaju. (Bankamagazin)