Banke za 157 milijuna eura prodale imovinu Infond Holdinga

Infond Holding, koji je preko lanca poduzeća u većinskom vlasništvu Boška i Anice Šrot, ostao je bez 26,4 posto Pivovarne laško i 13,5 posto Mercatora.

Kako navodi dnevnik.si, Nova Ljubljanska banka prodala je 23,5 posto Laškog i 10,75 posto dionica Mercatora koje je zbog dugova zaplijenila Infond Holdingu.

Za udio u Mercatoru utržila je 66,8 milijuna eura, a za udio u Laškom 64,8 milijuna. Podsjećamo, NLB je preuzeo dionice jer Infond nije bio u mogućnosti vraćati 130 milijuna eura kreditnih obveza. Za sada još nepoznati kupac je za dionice Mercatora dao po 165 eura, a za dionice Laškog po 31,5 eura. Delo navodi, da, prema mišljenju ‘nekih poznavatelja’, nije isključena mogućnost da bi među kupcima bila i Posebna družba za upravljanje (PDU), koja je u 100-postotnom vlasništvu Kapitalske družbe (Kad).

Finance se pak pozivaju na ‘neslužbene ali pouzdane’ informacije da je NLB te dionice većinom prodala – društvima iz skupine NLB! Naime, to je obrana od mogućih insolventnih postupaka u Infond Holdingu. Prevedeno – bankari očito očekuju da bi Šrotov Infond uskoro mogao završii u stečaju.

Jutros, jedva deset minuta nakon početka trgovanja na burzi, vlasnike je promijenilo 2,9 posto Pivovarne Laško i 2,8 posto Mercatora, za koje je još nepoznati kupac dao 8,2, odnosno 17,1 milijun eura. Te dionice otišle su po nešto višoj cijeni, Laškog po 32,37 eura, a Mercatora po 164,05 eura.

Kako piše dnevnik.si, još nije moguće provjeriti koja od banaka vjerovnika je prodala te pakete, no navodno to nije bila Nova Ljubljanska banka, jer su njeni prodajni nalozi u tom trenutku još čekali kupca. Prema navodima Dela, to bi mogla biti Banka Celje.

Prema navodima Dnevnika, NLB je još jučer pokušala preko burze prodati 23 posto Pivovarne Laško i 10 posto Mercatora, koje je preuzela od Infond Holdinga. Razlog za prodaju nije samo neuspješna javna ponuda, već i strah od novih iznenađenja iz tabora Boška Šrota, posebno u svjetlu ulaska talijanskog vlasnika u Šrotov Kolonel.

No, kako navodi Dnevnik, prodaju je onemogućila Probanka, cijelo jutro zavlačivši unos naloga u trgovinski sustav burze. (SEEbiz)