Osobe koje posjećuju benzinske postaje po svom životnom stilu u najvećem broju pripadaju segmentu osviještenih individualaca, žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Veliku važnost polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak.

U okviru analize tržišnih trendova agencija Ipsos pripremila je presjek kretanja u segmentu “Automobili, benzinske postaje i goriva”. Analiza se odnosi na kretanja u prvih šest mjeseci 2020. godine na tržištu Hrvatske.

AUTOMOBILI
Među Hrvatima do 64 godine imamo čak 77% vozača automobila, a njih 52% vozi automobili svakodnevno. Polovina ih svojim automobilom prođe do 15.000 km godišnje. Najviše Hrvata posjeduje VW, Opel i Renault marke automobila. S druge strane, najboljim markama smatraju Audi, Mercedes i BMW automobile. Njih 63% planira kupiti novi ili rabljeni automobil u sljedećih pet godina, a 4% novi u sljedećih šest mjeseci. O kupovini hibridnog ili električnog vozila razmišlja 21% populacije. O kupovini se najčešće informiraju kod prijatelja ili obitelji. Pri kupovini automobila najvažnija im je pouzdanost (rijetko se kvari), povoljna cijena i niska potrošnja goriva, a najčešće bi uzeli u obzir VW, Škoda i Opel marke automobila.

BENZINSKE POSTAJE
Ukupno 86% Hrvata od 16 do 64 godine barem ponekad posjećuje benzinske postaje, a najviše njih (30%) ove objekte posjećuje više puta mjesečno. Vozilom ih kao vozač posjećuje 64%, a kao suputnik 18%. Biciklista i pješaka je tek 3%. Osobe koje posjećuju benzinske postaje vozilom kao vozači češće su muškarci (58%), najviše ih je u dobi od 30 do 49 godina, srednje i visoko su obrazovani, zaposleni, viših prosječnih prihoda kućanstva. Po svom životnom stilu u najvećem broju pripadaju segmentu osviještenih individualaca, žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta.

Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Veliku važnost polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrjednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu.

Ekološki su osviješteni i veliki značaj pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Aktivno se služe računalom, zainteresirani za suvremenu tehnologiju. Politički su osviješteni.

Među našim vozačima koji posjećuju benzinske najviše njih prepoznaje Inu, Crodux i Petrol benzinske postaje. Inu je posjetilo ukupno 88% vozača, a u posljednja tri mjeseca to je učinilo njih 77%, dok je 39% vozača posjetilo Crodux, a 31% Petrol benzinske postaje. Njih 50% najčešće posjećuje Inu, a 19% smatra Inu najboljom.

GORIVA
Ukupno 69% Hrvata toči gorivo ili puni auto plinom, a od toga najviše njih (27%) to čini više puta mjesečno. Diesel goriva koristi 38% ljudi, benzin goriva također 38% njih, a plin 4%. Najčešće ipak koriste diesel (njih 36%).

Naš target vozača koji posjećuje benzinske postaje vozilom najčešće je u posljednja tri mjeseca točio INA goriva, INA Class Plus i Crodux goriva.