Bez računa se ne računa: U četiri sezone stiglo više od 40 milijuna računa

Porezna uprava zahvaljuje građanima što "podupiru Poreznu upravu u suzbijanju sive ekonomije još od uvođena fiskalizacije u prometu gotovinom 2013. godine"

Porezna uprava je tijekom četiri sezone nagradne igre “Bez računa se ne računa” zaprimila ukupno 40,26 milijuna računa, a u četvrtoj sezoni gotovo 12 milijuna, priopćeno je u petak iz Porezne uprave.

Porezna uprava zahvaljuje građanima što “podupiru Poreznu upravu u suzbijanju sive ekonomije još od uvođena fiskalizacije u prometu gotovinom 2013. godine”.

Naime, uvođenje fiskalizacije je u Hrvatskoj počelo s prvim danima 2013. godine, a nedugo nakon toga Porezna je uprava krenula i s nagradnom igrom “Bez računa se ne računa”. Sredinom srpnja prošle godine započela je i četvrta sezona te nagradne igre, koja je trajala do 22. ožujka ove godine.

Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša u priopćenju podsjeća da je siva ekonomije prisutna u svim državama Europske unije, ali i mnogo šire. “Riječ je o prijetnji kako za državni proračun, tako i za društvo u cjelini koja se mora ozbiljno shvatiti. Iako je Ministarstvo financija do sada uložilo velike napore i resurse kako bi ju suzbilo u što većoj mjeri, borba protiv sive ekonomije se nastavlja, ne samo zbog sigurnije zajedničke budućnosti već i zbog osiguravanja pravednih uvjeta na tržištu za većinu obveznika koji uredno izvršavaju svoje obveze”, izjavio je Kutleša.

Sustavi fiskalizacije i analize rizika Porezne uprave konstantno se nadograđuju i prilagođavaju novim pojavnostima u poslovanju poreznih obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava obavljanje ciljanih nadzora, praćenje dnevnog prometa i lakše otkrivanje kršenja propisa od strane poreznih obveznika. Međutim, osim što se oslanja na nove tehnologije prilikom obavljanja nadzora, Porezna uprava i dalje računa na potporu građana, kaže se u priopćenju.

U Poreznoj upravi ocjenjuju da potpora građana u suzbijanju sive ekonomije pokazuje kako su svjesni problema i da žele nešto promijeniti te osigurati “poštenije i uređenije društvo”.

Najavljuju da će građane i dalje motivirati svojim kampanjama i nagradnim igrama te im olakšavati poslovanje i komunikaciju s Poreznom upravom putem sustava e-porezne, odnosno Jedinstvenog portala Porezne uprave.

Pozivaju građane da i dalje prijavljuju uočene nepravilnosti i tako nastave aktivno sudjelovati u suzbijanju sive ekonomije. (Hina)