U 2019. godini skupina kategorija bezalkoholnih pića zabilježila je rast vrijednosne prodaje pri čemu su za taj pozitivan trend zaslužne sve uključene kategorije.

Skupina kategorija bezalkoholnih pića obuhvaća gazirane sokove i pića, voćne (i povrtne) sokove i nektare, ledeni čaj, gaziranu i negaziranu vodu te sokove u prahu. U 2019. godini (siječanj – prosinac) skupina kategorija bezalkoholnih pića zabilježila je rast vrijednosne prodaje. U strukturi prodaje, rast dolazi od svih navedenih segmenata. Pritom 39% vrijednosnog prometa čini kategorija vode, trećinu su uzela gazirana pića, 18% pripalo je voćnim sokovima, a s jednoznamenkastim udjelima slijede ledeni čajevi sa 6% te sokovi u prahu s 4% vrijednosne prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, skoro polovina (48%) vrijednosne prodaje bezalkoholnih pića pripada hipermarketima i supermarketima, 42% vrijednosne prodaje nalazi se u tradicionalnim formatima, a 10% se odnosi na kanale benzinskih postaja i kioska. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 63% ukupne prodaje skupine bezalkoholnih pića, a oni su abecednim redom Jamnica, Stanić Beverages i The Coca-Cola Company.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u prosincu 2019. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju bezalkoholnih pića u koju su uključili vodu, gazirana pića, voćne sokove i energetske napitke.

Uvodno se konstatira kako su sve kategorije bezalkoholnih pića, unatoč tome što su bile vrlo malo aktivne na tržištu te nisu predstavile neke osobite inovacije, ipak ostvarile vrijednosni rast u 2019. godini. Flaširana voda, kao najveća kategorija, ostvarila je nešto veću stopu rasta vrijednosti prvenstveno zahvaljujući većoj potražnji za gaziranim varijantama, a nešto manje i lansiranim i dobro prihvaćenim novitetima u segmentu aromatiziranih/funkcionalnih flaširanih voda.

U Euromonitoru krajem 2019. godine, kada su zaključili ovo izvješće, ističu kako je industrija bezalkoholnih pića u velikoj mjeri uznemirena najavama uvođenja tzv. poreza na šećer. Zbog toga se predstavnici ove industrije, osobito proizvođači gaziranih pića, voćnih sokova i energetskih napitaka, nastavljaju intenzivno pripremati za uvođenje predloženog “poreza na šećer” koji će se odnositi na bezalkoholna pića koja sadrže šećer. Više od 40 zemalja dosad je uvelo neku vrstu poreza na zaslađena pića od 2001. godine naovamo.

Kada je riječ o konkurentskom okruženju na hrvatskom tržištu iz ove agencije za istraživanje tržišta navode kako nije bilo nekih osobitih promjena tijekom 2019. godine. Multinacionalna kompanija Coca-Cola Beverages Hrvatska i domaća Jamnica zadržale su svoje liderske pozicije u vrijednosnoj prodaji u okviru bezalkoholnih pića te su pritom svoje konkurente ostavile daleko iza sebe.

Kao najvažniji trend pritom izdvajaju činjenicu da hrvatsko tržište bezalkoholnih pića ne odlikuje neka visoka razina inovativnosti u bilo kojoj kategoriji. To je jedan od razloga zašto se proizvođači gaziranih pića, primjerice, više fokusiraju na održavanje njihove aktualne ponude te jačanje potražnje za postojećim proizvodima. To znači, zaključuju u Euromonitoru, da se uvelike zanemaruje potencijal privlačenja mlađih potrošača koji žude za novim okusima i iskustvima.

U pogledu na budućnost ističu kako će se industrija bezalkoholnih pića suočavati s izazovima u nastojanju da kreira interes s obzirom na to da su proizvođači usredotočeni na cjenovne promocije a ne na predstavljanje inovacija u portfelju. To se prvenstveno odnosi na gazirana pića u kojima bi porez na šećer mogao negativno utjecati na količinsku prodaju ako zbog toga dođe do rasta cijena proizvoda, upozoravaju iz Euromonitora.