Uz minimalan rast Vindija je došla do 18% udjela u broju promocija te je napravila malu prednost naspram Maraske s 12% i Jamnice s 11%, dok su tri trgovca ostvarila po 10% udjela, ali su decimale pokazale da je Metro ipak tik ispred KTC-a i Spara.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Bezalkoholna pića” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju lipanj 2017. – svibanj 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije promatrane godine u navedenim se kategorijama oglašavalo 125 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače). Trgovačke marke u ovoj su kategoriji u oba godišnja perioda držale 10% udjela u broju promocija.

STABILNA SITUACIJA
Uz minimalan rast Vindija je došla do 18% udjela u broju promocija te je i dalje ostala izdvojena na vrhu poretka vodećih proizvođača u broju promocija. Maraska je rasla za 2% te je s 12% udjela preskočila Jamnicu koja je ostala na 11% kao i lani. Situacija je iznimno stabilna i kod ostalih proizvođača koji bilježe bilo minimalni napredak, bilo minimalni gubitak ili su pak, kao Stanić Beverages s 8% i Coca-Cola sa 6%, ostali na istom udjelu kao i u prethodnih 12 mjeseci.

Šestoplasirana je Cedevita koja je rasla s 4% na 5% a isto tako sitni korak naprijed napravio je i Spar, s 2% na 3%. Bio Laguna je pak izgubila 1% i sada drži 2% udjela kao i Studenac koji je jedini izgubio više od 1% jer je u prethodnih godinu dana imao 4% udjela, dok je PepsiCo u isto vrijeme rastao s 1% na 2%. Shodno tomu, kretanje ostalih proizvođača u kumulativu nije moglo imati veće oscilacije pa su na kraju svibnja imali ukupno 30% udjela, što je 2% manje negoli u prethodnih 12 mjeseci.

Tri su trgovca ostvarila po 10% udjela, ali su decimale pokazale da je Metro ipak tik ispred KTC-a i Spara (uključuje Spar supermarkete i Interspar hipermarkete). Metro je pritom rastao za 3%, KTC za 2%, a stagnacija Spara dovela je do gubitka vodeće pozicije koju je držao u ranijih 12 mjeseci. Slijede Plodine koje su zadržale 7% udjela, dok su Kaufland i Konzum zauzeli po 6%, s tom razlikom što je prvi izgubio 3% a drugi trgovac dobio 1% udjela. Minimalan rast imao je i Tommy koji drži 5%, Lidl je imao plus od 2% te sada ima 3% udjela, a NTL je ostao na lanjskih 2%. Ostali su trgovci kumulativno izgubili 5% te su na kraju ovogodišnjeg svibnja zauzimali 41% udjela u broju promocija.

Za razliku do nekih drugih kategorija koje smo analizirali u zadnje vrijeme i koje pokazuju stagnaciju ili čak trend smanjenja komunikacije snižene cijene u oglasima, kod bezalkoholnih pića to nije slučaj. Naime, tip promocije u kojoj se komunicira snižena cijena proizvoda podignuo je svoj udio s prošlogodišnjih 42% na aktualnih 54% udjela u broju promocija. Shodno tomu, tip promocije redovne cijene izgubio je 12% udjela i sada ima 41%, a ostali su tipovi promocije pali s 5% na 4%.

Pakiranje od 1 L najčešće je komunicirano u katalozima i letcima trgovaca te je unatoč gubitku 2% udjela i dalje vodeće s ukupno 35% kvantitativnog udjela. Pakiranje od 2 L s 23% (+1%) i pakiranje od 1,5 L s 20% (+1%) zauzimaju gotovo podjednak dio oglasnog kolača, dok je uz minimalan pad pakiranje od 0,5 L zauzelo 4% udjela. Ostala su pakiranja istodobno povećala svoj udio u broju promocija sa 17% na 19% u broju promocija kategorije.