Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrđeno je da će duhan od narednog mjeseca poskupjeti za čak 100 posto. Znači, pakiranje od 250 grama ovog proizvoda, čija je sadašnja cijena 15 KM, koštat će 30 KM, piše tuzlanski RTV Slon.

“Isto tako, recimo paklice koje su po 100 g bile u maloprodaji po šest KM, one koštaju po 12 KM. U svakom slučaju, moguće je da ova pakiranja od 250 grama koštaju npr. po 28, 29 do 30 maraka”, ističe Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Međutim, kako dodaje Kovačević, ove Izmjene i dopune Zakona o trošarinama ne podrazumijevaju poskupljenje cigareta u pakiranjima po 20 komada. No, s obzirom na slobodno formiranje cijena na tržištu, proizvođači mogu u bilo koje doba godine povećati cijene ovih proizvoda, što će i učiniti od prvog kolovoza ove godine.

“To znači da će potrošači sada pakiranje cigareta plaćati uglavnom za oko dvadeset feninga više, pa će tako Ronhill koštati 3,90 KM, Walter Wolf 3,70 KM, York 3,20 KM. Memphis je s 3,90 KM otišao na 4 KM, Winston s 3,60 na 3,70 KM, LD s 3,20 na 3,30”, dodaje Kovačević. I većina Marlboro cigareta koštat će dvadeset feninga više u odnosu na dosadašnje cijene.

Svi obveznici koji se bave prometom ovih proizvoda dužni su do prvog kolovoza izvršiti popis zaliha i spisak predati do osmog kolovoza. Duhan i cigarete se mogu prodavati po starim cijenama, s tim da nove cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu. (RTV Slon)