sporazum o suradnji - srbija - turska- Bih midiPotpis memoranduma o razumijevanju između Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Srbije i Vanjskotrgovinske komore Turske koji su stavili čelnici te tri institucije trebao bi rezultirati unapređenjem odnosa, ocijenjeno je na Trilateralnom biznis forumu BiH – Srbija – Turska koji je održan u Sarajevu.

Kao prvi, konkretni oblik realizacije dogovorene suradnje uslijedilo je i potpisivanje memoranduma o suradnji između EMAY iz Turske i Instituta IPSA iz Bosne i Hercegovine.

Ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci istakao je kako je ključ suradnje država u ekonomiji.

Naveo je kako Turska ima poseban sporazum s Europskom Unijom, te kako postoji sporazum o slobodnoj trgovini s 24 zemlje uključujući i Srbiju i BiH.

“Turska je 17. ekonomija u svijetu. Istovremeno smo sedmi u svijetu kada je u pitanju turizam, a četvrti u Europi. Također, prednjačimo i kada je u pitanju poduzetništvo, a Turkish Airlines je najbolja kompanija u zračnom prometu u svijetu. Povećali smo nivo ulaganja ove godine u odnosu na prošlu za 20 posto. Važno je pametno iskoristiti potencijale koje imaju sve tri države i to na zajedničkoj osnovi”, naglasio je Zeybekci.

Istakao je kako je primjerice turska investicija u Etiopiji osigurala 10.500 radnih mjesta te da je kompanija u oblasti bakra i kablova među vodećim na širem prostoru.

Napomenuo je da su velike turske investicije u Alžiru u oblast čelika, a veoma značajne su i one u Egiptu, Rumuniji, Grčkoj, Albaniji…

“Zašto i ovdje ne bi mogli investirati na boljoj osnovi. Ono što je potrebno jeste da dođemo do ugovora o slobodnoj trgovini koji će biti najliberalniji”, poručio je Zeybekci.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić poručio je kako je nužno raditi na unapređenju odnosa tri države, ali kako se treba formirati, odnosno uspostaviti tijelo koje će pratiti provedbu dogovorenog.

“Kao 17. ekonomija u svijetu i šesta u Europi Turska ima potencijala da napravi dodatni iskorak. Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini s Rusijom, a nadamo se da ćemo u narednom periodu doći i do istog kada je u pitanju Ukrajina čime će nam se otvoriti nova tržišta. Istovremeno u BiH možemo iskoristiti njene dobre odnose s muslimanskim svijetom. Kombinacija tih zajedničkih predispozicija može nam na trilateralnom nivou donijeti napredak od kojeg ćemo zajednički imati koristi”, naglasio je Ljajić. (indikator.ba)