Krizni štab privrednika FBiH uputio je molbu Vladi FBiH za revidiranjem odluke o neposrednoj kontroli cijena prema kojoj osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine trgovci ne smiju prodavati po cijeni većoj od one koju su imali 5. ožujka ove godine, piše portal indikator.ba.

Naime, na ovu odluku prvobitno su upozoravali veletrgovci, budući već sada mnogi bosanskohercegovački gospodarski subjekti posluju na granici održivog s trenutnim maloprodajnim cijenama, a uslijed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta.

Pojedine kategorije ulaznih sirovina su zbog nastale situacije proglašenja pandemije koronavirusa i time posljedično otežanog poslovanja, porasle 20 do 50 posto, dok su cijene transporta veće i za 200 posto.

“Ove činjenice jednostavno je provjeriti na bazi raspoloživih podataka prodajnih cijena od tog datuma u odnosu na kretanje istih cijena u toku ili za isti period prošle godine uz istovremeno stavljanje u omjer sa trenutnim cijenama inputa u odnosu na cijene prošle godine”, navode iz Privredne komore FBiH.

Veliki broj gospodarstvenika obratio se stoga Kriznom štabu privrednika FBiH navodeći kako će, ako ovakav trend potraje, mnogi biti prisiljeni dodatno racionalizirati poslovanje, a određeni broj i u potpunosti obustaviti proizvodnju, čime bi se ugrozila opskrba stanovništva, prvenstveno prehrambenim proizvodima.

Privrednici predlažu uvođenje drugačijeg modela ograničenja i kontrole cijena kroz određivanje maksimalno dopuštenih marži. Odluka o neposrednoj kontroli cijena uvedena je 16. ožujka.