Biorazgradljivoj vrećici nagrada EKO CROPAK

Spar osvojio nagradu za najbolju eko ambalažu

Na ovogodišnjem natječaju CROPAK 2009. Sparova biorazgradljiva vrećica «Nosi me i ponosi se» osvojila je nagradu u kategoriji EKO CROPAK – Ambalaža. Sparu je nagrada za eko ambalažu dodijeljena u okviru ovogodišnjeg FEST.A CROPAK-a, održanog u Opatiji, u organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo, tvrtke Tectus te stručnih časopisa Ambalaža i CROprint.

Stručni ocjenjivački sud sastavljen od stručnjaka iz brojnih institucija poput Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agencije za okoliš dodijelio je Sparovoj biorazgradljivoj vrećici najviše ocjene i to prema unaprijed utvrđenim kriterijima – količini upotrijebljenog materijala, mogućnosti zbrinjavanja, ponovne uporabe i pogodnosti transporta. U skladu s Pravilnikom CROPAK-a, Spar će, kao jedan od dobitnika nagrade, na svojim biorazgradljivim vrećicama ove godine istaknuti i oznaku CROPAK ’09.

Spar je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je krajem 2008. godine uveo posebne biorazgradljive vrećice proizvedene od kukuruznog škroba i vrste biorazgradljivog polimera. Za razliku od običnih plastičnih vrećica za čiju je razgradnju potrebno i do 100 godina, ova se vrećica u tlu razgrađuje poput uobičajenog organskog materijala, za 6 do 18 mjeseci.

Osim ključne ekološke komponente, nagrada je dodijeljena i zbog iznimne kvalitete vrećice koja svojim karakteristikama nadmašuje obične plastične vrećice jer je i do 300 posto čvršća, što je čini pogodnom za višestruko korištenje. Vrećice, koje za Spar proizvodi Weltplast iz Posušja, udovoljavaju svim zahtjevima europskih normi za tu vrstu proizvoda, a mogu se kupiti u svim Interspar i Ipercoop hipermarketima uz kauciju od 3,69 kuna.

Uvođenjem biorazgradljivih vrećica Spar je želio doprinijeti jačanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša te svojim kupcima pružiti mogućnost da i sami preuzmu brigu o zaštiti prirode, poručuju iz ovog trgovačkog lanca.