Bjelovarski Koestlin u sedam godina 14 puta povećo proizvodnju

Tisuću četvornih metara novoga pogona, ulaganja u modernizaciju proizvodnje vrijedna oko 100 milijuna kuna, te otvaranje pedesetak novih radnih mjesta, dio su razvojne priče bjelovarskog Koestlina u kojemu se o recesiji govori samo kao o bilo kojoj medijskoj vijesti.

Nezaustavljiv rast
Ukupna petogodišnja ulaganja oko 15 milijuna eura, od nekadašnjeg posrnulog konditorskog diva, u poslovnom su smislu dosegli najbolju Koestlinovu godinu, kada je iz tvorničkoga kruga izašlo 14 tisuća tona gotovih proizvoda.

– Premda je riječ o davnoj 1982. godini, mora se računati i na 2002. kada je Koestlin ušao u sastav Mepasa u vlasništvu Mirka Grubešića. Tada je godišnja proizvodnja jedva dosezala 1100 tona, dok je u tvornici zatečeno svega 280 ljudi – naglašava direktor Krešimir Pajić. Od tvrtke koja je praktično bila u neproglašenom stečaju, stvorena je uspješna kompanija u kojoj je s već uloženih 10 milijuna eura zamijenjeno gotovo 80 posto zatečene opreme, a trenutačno je zaposleno 600 radnika.

Nacionalni lider
Postavši lider nacionalni lider, domaće granice, kao i one bivše Jugoslavije, za Koestlin su postale tijesne. Pajić ističe da je polovica ukupne proizvodnje namijenjena izvozu u 20 zemalja svijeta, od Rusije do Hong Konga. Povjerenje kupaca “zarađeno” je visokom kvalitetom bez koje, kaže Pajić, među ozbiljnim igračima u svijetu nema ni priče o poslu. Koestlin je uz Vindiju, Podravku jedini stekao najviši status vlasnika proizvoda s oznakom IFS.

– Tvornicu imate, ili nemate. Ako je imate, vlastito vam dvorište mora biti pretijesno – zaključuje Pajić. (vecernji.hr)