Bojan Bernik

Sve što biste trebali znati o sponzoriranim i native člancima možete pročitati u e-knjizi koju je na tu temu napisao Bojan Bernik, direktor agencije Morgan Grey i vlasnik portala 1Klik.hr, Automobili.hr i Dioptrija.hr. “Vodič kroz sponzorirane i native članke” na 35 stranica sažima 10-godišnje iskustvo autora u medijskom zakupu portala.

“S obzirom na to da osim agencije (u kojoj radimo i media buying), imamo i portale, naučili smo mnogo o pisanju i plasiranju sadržaja u formi sponzoriranih i native članaka. Zato sam odlučio napisati prvi e-book u Hrvatskoj o toj temi i volio bih da je što više ljudi pročita”, istaknuo je Bernik pojasnivši kako se u Vodiču mogu naći savjeti o najboljem danu u tjednu za objavu, news portalima s najposjećenijom naslovnicom (i zašto je to bitno) te vidjeti primjeri uspješnih kampanja.

“Sponzorirani i native članci sve su popularniji oblik online oglašavanja na portalima, posebno otkako veliki broj posjetitelja koristi AdBlockere kako ne bi vidjeli agresivne banner oglase”, objašnjava Bernik razloge nastanka Vodiča.

U vodiču za marketing, PR i sales stručnjake može se saznati, među ostalim, da zakupom sponzoriranog članka na top 5 news portala možete imati potencijalni doseg od 1.000.000 čitatelja iz Hrvatske, koliko posjetitelja velikih news portala dolazi iz Zagreba, koliko posjetitelja velikih news portala je starije od 60 godina te zašto portal nikada ne može biti odgovoran za rezultate sponzoriranog članka. Također, u knjizi se nalaze i odgovori na pitanje kojim putem posjetitelji dolaze na portale te zašto je važna demografija čitatelja i što je najbolji pokazatelj snage određenog news portala i mnogi drugi.

Vodič kroz sponzorirane i native članke možete preuzeti ovdje.