Dob za stjecanje prvih seksualnih iskustava se s generacijama sve više smanjuje, ali ono što istinski zabrinjava su podaci prema kojima, unatoč brojnim kanalima informiranja i edukaciji, još uvijek ne znamo dovoljno o spolno prenosivim bolestima ili, čak i ako znamo, ne ponašamo se odgovorno

Prema nizu istraživanja u Hrvatskoj, prosječna dob stupanja u spolne odnose je oko 17 godina za djevojke i oko 16 godina za dječake. Reći da je to prerano ili idealno vrijeme je zapravo relativan pojam i nema odviše smisla tvrditi takvo nešto jer je u tome ipak ključna zrelost i informiranost o ovoj tematici.

Međutim, ono što je pak apsolutno sigurno je da sam čin spolnog odnosa, koliko god to grubo zvučalo, predstavlja ujedno i jedan od glavnih načina (svakako ne i jedini) za prenošenje spolnih bolesti.

Inače, spolno prenosive bolesti su zarazne i prenose se spolnim kontaktom što uključuje oralni, vaginalni i analni odnos između zaražene i zdrave osobe. No, za neke spolno prenosive bolesti poput hepatitisa B i C te HIV-a spolni kontakt nije jedini način zaraze već se takve bolesti mogu prenijeti i putem krvi.

Upravo stoga zabrinjava podatak kako dobar dio populacije nikada nije obavio testiranja na prisutnost spolno prenosivih bolesti, a svakako je dodatan razlog za brigu i to što većina rijetko koristi kondom kao primjerenu zaštitu.

NAJČEŠĆE SPOLNE BOLESTI
Ipak, nekada najraširenije i najpoznatije spolno prenosive bolesti poput sifilisa i gonoreje danas su rijetke i javljaju se tek sporadično. Sada veći problem predstavljaju bolesti poput negonokoknog uretritisa i cervicitisa, hepatitisa B i C, infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV), virusa genitalnog herpesa te humanog papiloma virusa (HPV).

Uzročnici tih bolesti su razni mikroorganizmi, virusi i paraziti, pa se uz već navedene pojavljuju i svrab, stidne uši, klamidijske infekcije, trihomonijaza te herpes simpleks.

Ipak, od sredine 80-ih, s početkom široke kampanje zdravstveno odgojnih mjera prevencije HIV/AIDS-a, bilježi se značajan pad prijava klasičnih spolno prenosivih bolesti, što je smanjilo i učestalost drugih bolesti te vrste.

Tako je u Hrvatskoj tijekom 2012. godine registrirano samo 14 prijava oboljelih od gonoreje i 28 od sifilisa. No, tu treba naglasiti kako se podaci o spolno prenosivim infekcijama odnose samo na one koji su obavili testiranje.

NEODGOVORNO PONAŠANJE
Kako bi se spriječile spolno prenosive infekcije (SPI) i očuvalo spolno zdravlje važno je odgovorno ponašanje. Međutim, dio mladih se i dalje upušta u rizična spolna ponašanja koja mogu imati negativne posljedice na zdravlje, od kojih neke mogu biti trenutačne a neke dugoročne i životno ugrožavajuće.

Upravo stoga zabrinjavaju i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) iz 2010. godine prema kojima čak 26 posto dječaka i 13 posto djevojčica u dobi od 15 godina u Hrvatskoj stupa u rane spolne odnose, a svaki peti spolno aktivni petnaestogodišnjak prilikom zadnjeg spolnog odnosa nije koristio nikakvu zaštitu.

Uz to, čak 30 posto mladih u dobi od 18 do 25 godina prilikom prvog spolnog odnosa nije koristilo kondom, a samo 20 posto njih je izjavilo da ga dosljedno koristi.

Nešto noviji podaci HZJZ-a iz 2012. govore kako se radi takvog spolnog ponašanja godišnje u Hrvatskoj registrira između 300 i 400 klamidijaza te oko 50 akutnih hepatitisa B, što je značajan pad, najvjerojatnije uzrokovan uvođenjem cijepljenja učenika osnovnih škola i novorođenčadi.

No, isti podaci pokazuju i kako je u Hrvatskoj godišnje 60 novo oboljelih od HIV-a, od čega je najveći broj oboljelih u dobnoj skupini od 25 do 49 godina, a najčešći put prijenosa HIV infekcije je prakticiranje spolnog odnosa bez kondoma.

Također, unatoč svim danas dostupnim sredstvima informiranja, u 2012. godini je zabilježeno i 297 ilegalnih pobačaja u dobi do 19 godina, a gotovo 1.400 djevojaka u dobi od 15 do 19 godina je rodilo.

MJERE PREVENCIJE
Premda su u današnje vrijeme mogućnosti informiranja oko odgovornog spolnog ponašanja brojne, a i sam seks više nije tabu tema u društvu, podaci o broju oboljelih i neodgovornom spolnom ponašanju uistinu zabrinjavaju.

Tim više što se u Hrvatskoj u okviru mjera aktivnosti i prevencije spolno prenosivih bolesti intenzivno provodi edukacija, informiranje i zdravstveni odgoj stanovništva, posebice mladih putem zdravstvenog odgoja u školama, raznih predavanja, tribina, interneta i medija.

U okviru djelatnosti školske medicine organiziraju se i edukativna predavanja za učenike i roditelje te sistematski pregledi učenika, a već desetu godinu se provodi i program Ministarstva zdravlja “Rad centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV”.

No, istraživanja pokazuju kako sva ta nastojanja i dalje nisu dovoljna. Upravo zato se stručnjaci jednoglasno slažu oko toga da posebnu pažnju treba posvetiti mladima, pogotovo prije stjecanja prvog seksualnog iskustva.

PRAVILA SIGURNOG SEKSA
Prema tome, sve se svodi na zaključak kako je jedini način da se spriječi nastanak i širenje spolno prenosivih bolesti i infekcija odgovorno spolno ponašanje. Zdravstveni djelatnici zato neprestano naglašavaju važnost korištenja kondoma prilikom svakog spolnog odnosa.

Uz to, preporučuju da se u takve odnose stupa što kasnije i da se smanji broj seksualnih partnera. Oni koji su pak dovoljno zreli i žele se upustiti u spolni odnos trebaju dobro znati pravila sigurnijeg seksa koja uvelike smanjuju rizik od oboljenja.

Stručnjaci zato neprestano naglašavaju važnost informiranja, razgovora i korištenja kondoma, čije dosljedno i pravilno korištenje pruža zaštitu od HIV-a i drugih SPI te neželjene trudnoće.

Pri tome treba imati na umu kako nijedna metoda zaštite nije 100 posto sigurna, a pošto SPI često nemaju nikakvih simptoma, preventivni pregledi i testiranja su od iznimne važnosti jer omogućavaju rano otkrivanje infekcije i liječenje, čime se smanjuju ili uklanjaju komplikacije, poboljšava prognoza i kvaliteta života oboljelih te sprječava daljnje širenje bolesti.

Savjetovanje i testiranje
U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i županijskim zavodima za javno zdravstvo djeluje 10 centara, odnosno HIV savjetovališta, u kojima se svi koji žele mogu testirati i dobiti individualni savjet stručnjaka kako se zaštititi od HIV infekcije i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti, a u slučaju potrebe i pomoć pri upućivanju na liječenje i podršku. Testiranje i savjetovanje je anonimno, individualno i besplatno. Učenici i studenti, pak, pomoć mogu potražiti i u Savjetovalištima za mlade pri Službama za školsku i sveučilišnu medicinu u zavodima za javno zdravstvo.

Bolje spriječiti nego liječiti