Kategorija žvakaćih guma izuzetno je koncentrirana jer tri glavna proizvođača na tržištu drže gotovo 96% vrijednosnog udjela, dok je u kategoriji bombona koncentracija znatno manje izražena s obzirom na to da vodeća tri proizvođača zastupaju samo 42% vrijednosne prodaje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, kategorije bombona i žvakaćih guma bilježe pad i vrijednosne i količinske prodaje.

Bomboni i žvakaće gume su tzv.impulsne kategorije te je važna prisutnost na velikom broju prodajnih mjesta. Za žvakaće su gume po  vrijednosnoj prodaji moderni (38%) i tradicionalni formati (37%) podjednako važni, dok i convenience kanal ne zaostaje s dosta visokih 25% udjela u vrijednosnoj prodaji. Kod bombona je slična situacija, ali je kanal benzinskih postaja i kioska (9%) nešto manje važan negoli kod kategorije žvakaćih guma. Moderni formati (hipermarketi, supermarketi) pritom imaju 49% vrijednosnog udjela, dok je tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom plus drogerije) pripalo 42% udjela.

Žvakaće gume bez šećera dominiraju u vrijednosnoj prodaji s ukupno 94% udjela, dok u komadnoj prodaji imaju nešto manjih 78%. Kategorija žvakaćih guma izuzetno je koncentrirana jer tri glavna proizvođača na tržištu drže gotovo 96% vrijednosnog udjela. Najveći segment u vrijednosnoj prodaji bombona su tvrdi bomboni (45%), slijede gumeni i žele bomboni (28%) te karamele (22%). Bomboni za osvježavanje grla i daha imaju nešto niže udjele.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, u kategoriji bombona vodeća tri proizvođača zastupala su samo 42% vrijednosne prodaje. Abecednim redoslijedom oni su: Haribo, Kraš i Wrigley.