bordeaux-aocVino nas krijepi, nadahnjuje, smiruje… ali samo ako smo umjereni u njegovoj degustaciji. Francuska vina oduvijek su svojom posebnošću i vrhunskom kvalitetom pobuđivala pažnju diljem svijeta.

Majstorstvo francuske umjetnosti stvaranja ishodište je mnogih svjetski poznatih vina, sireva i ostalih gastronomskih specijaliteta. Od svih glasovitih francuskih vinskih pokrajina Bordeaux je svakako najpoznatija, a sam grad Bordeaux jedan je od svjetskih prijestolnica vinske kulture.

Grad je to koji diše životno hrabrim duhom koji krasi Francusku i njenu bogatu kulturnu povijest. Tijekom vremena njegovo se ime pretvorilo u sinonim francuske genijalnosti u proizvodnji i njegovanju vrhunskih vina, a ista su u kratkom roku postajala “pomoć za inspiraciju” mnogim umjetnicima.

Pjesme, glazba, film – sve je to poprilično (bilo) “potpomognuto” vinskim esencijama. Crna bordoška vina redovito su plemenite mješavine klasičnih francuskih provjerenih sorti grožđa, u preciznim međusobnim omjerima.

Veliki trud i ljubav prema vinarstvu koje vrijedni francuski vinari ulažu tijekom procesa stvaranja tako kvalitetnih vina osjeća se u svakoj njegovoj kapljici. Stoga je glavna odlika crnih vina iz Bordeauxa iznimno bogatstvo punoće okusa, uz relativno mali postotak alkohola.

Janjetina pečena u pećnici, obogaćena začinskim travama, poput ružmarina i majčine dušice – dostojna je pratnja crnih bordoških vina. Vino “Bordeaux AOC” možete povoljno nabaviti u Lidlu.