trgovina-prehrambeni-proizvodi-midiOd iznimne je važnosti da se povećanja cijena izbjegnu jer će se sav odium javnosti usmjeriti na hrvatsku trgovinu koja će trpjeti velike štete, a pogotovo mala trgovina

Aktualni porast PDV-a trgovci su, a i drugi gospodarstvenici, praktično odšutjeli, premda zbog njega imaju i suštinskih i tehničkih poteškoća. To ukazuje na svijest o težini situacije u kojoj svi moraju dati doprinos.

O PDV-U

Ipak, prije donošenja odluke, višekratno sam upozoravao na stopu PDV-a na hranu, gotovo najvišu u Europi (npr. u Sloveniji iznosi 8,5%). Predlagao sam da se ukine nulta stopa (što ionako moramo učiniti već za godinu dana), a da PDV na svu ili gotovo svu hranu bude između 10 i 15%, već prema sačinjenim projekcijama.

Sadašnja stopa čini našu trgovinu hranom (a i proizvodnju) beznadežno nekonkurentnom, a dužina granica, okruženje i navike stanovništva prijete još masovnijim šopingom u inozemstvu.

Želim vjerovati kako su te projekcije učinjene te da činjenica kako građani više od trećine primanja troše na hranu nije dozvolila drukčije rješenje. Isto tako, nadam se da će se pratiti potrošnja u ovom segmentu i po potrebi reagirati.

Nažalost, i po ovom primjeru (drugi je odgoda primjene snižene stope u ugostiteljstvu) vidljiv je raskorak između dugoročno dobrih i kratkoročno nužnih poteza.

O PROPISIMA
Uslijedio je i problem nepreciznosti zakona, posebice vezano uz sniženu stopu, primjerice zato što je i šećer u prahu (narodski štaub-šećer) također em bijeli, em šećer, em od šećerne repe ili trske, a gotovo sam siguran da ga zakonodavac nije mislio uvrstiti na ovu listu.

Ipak, do tumačenja ili pravilnika, kažem kolegama da – čitaju kako piše. Nota bene, šećer na koji se mislilo se deklarira kao konzumni bijeli šećer N, i sjećam se da je prije nekoliko godina dosta trgovaca platilo kaznu jer na jednoj isporuci, greškom proizvođača, nije bilo tog “N“. Je li greška u donošenju propisa također kažnjiva?

No, neusporedivo je važnija pouka, a ona glasi: nužno je konzultirati se sa strukom o stručnim pitanjima! Ovo je greška vodećih ljudi, u ovom slučaju državnih financija, samo utoliko što nisu inzistirali da njihovi zaposlenici, koje tek upoznaju, to i učine.

O CIJENAMA

Također, prijeti opasnost od fame u javnosti zbog objektivno malog i, uz to, odgođenog povećanja cijena. Još i više, prijete namjere dobavljača da zbog mogućeg klizanja tečaja i (nemogućeg) povećanja cijena goriva, povise cijene.

Veliki trgovci imaju određene ugovorne alate (npr. nužnost najave novih cijena trideset dana unaprijed), ali i autoritet da to spriječe. Mali, ako rade direktno s dobavljačem, ta sredstva nemaju.

Od iznimne je važnosti da se ta povećanja cijena izbjegnu jer će se sav odium javnosti usmjeriti na hrvatsku trgovinu koja će trpjeti velike štete, a pogotovo mala trgovina. U konačnici, i proizvodnja, a i državni proračun.

Valja znati da se svojedobnim povećanjem trošarina na duhanske proizvode prihod proračuna po toj osnovi – smanjio. I to je Hrvatska, što trgovci dobro znaju. Znaju li i odgovorni?

boris-vukelic-ceh-trgovine-hok-potpis