Borovnica, kupina, brusnica i ribizl – nove Ledo voćne zvijezde

Ukusno bobičasto voće – borovnica, divlja kupina, brusnica i crveni ribizl novi su proizvodi u paleti smrznutog voća našeg najvećeg proizvođača sladoleda i smrznute hrane tvrtke Ledo.

Upravo u toplim ljetnim danima ove voćne bobice su prijeko potreban lagan i ukusan i obrok.

Dostupno je tijekom cijele godine, ukusno i nadasve zdravo rješenje te upotpunosti može zamijeniti svježe voće, a dokazuju to i brojna znanstvena istraživanja.

Naime, suprotno uvriježenom mišljenju, voće zamrzavanjem ne gubi nutrijente, potvrđuju to i izjave Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Internacionalnog vijeća za informiranje o hrani (IFIC) dodajući da svježe i smrznuto voće osiguravaju jednaku količinu hranjivih tvari.

Bobičasto voće ne predstavlja samo užitak koncentriranog okusa i arome već i pakiranje vrijednih vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Izvanredan je izvor brojnih fitokemikalija,  uključujući antocijanine, lutein, karotenoide, elagičnu, klorogeničnu i kafeinsku kiselinu koje imaju snažno antioksidativno, protuupalno i antiinfektivno djelovanje, a posljednja istraživanja ističu fitoestrogene iz bobičastog voća kao tvari koje izuzetno pozitivno utječu na zdravlje žena.

Za Ledo smrznute proizvode odabiru se najkvalitetnije sirovine. Voće namijenjeno smrzavanju bere se u vrhuncu zrelosti kada ima najbolju nutritivnu vrijednost te se u roku od par sati (često unutar 2 sata) pakira te podvrgava smrzavanju. To znači da su nutrijenti u potpunosti sačuvani sve do sljedećeg otvaranja pakiranja, poručuju iz Leda.

Crveni ribiz – izvor C vitamina

Crveni ribiz je značajan izvor vitamina C, K, B3, B5 i folne kiseline, beta karotena te minerala selena, željeza, magnezija, mangana i kalija.
Dnevna potreba organizma za vitaminom C pokriva 30-ak bobica crvenog ribizla, a zbog prisutnosti vitamina C, željezo iz crvenoga ribiza je dobro iskoristivo.
Crveni ribiz ima visok sadržaj voćnih kiselina, koje pospješuju rad probavnog sustava, osim toga ima i protubakterijsko djelovanje.

ledo-borovnica-450gBorovnice – super voće

Borovnice sadrže uistinu impresivan nutritivan sastav – od vitamina, minerala, antioksidansa, antocijanina, pa do elagične i fenolnih kiselina.
Istraživači Sveučilišta Tufts ocijenili su borovnice kao namirnicu s najjačom antioksidativnom aktivnošću. U studiji koja je također provedena na tom sveučilištu otkriveno je da konzumacija borovnica ima pozitivan utjecaj na ravnotežu i koordinaciju.
Nutritivnoj vrijednosti doprinosi i niska kalorijska vrijednost te značajna količina minerala željeza i prehrambenih vlakana.

ledo-kupina-450gKupina – nutritivna zvijezda

Osim izvanrednog okusa, kupine osiguravaju snažan nutritivni tim vitamina C, E, folne kiseline te minerala kalija, mangana i magnezija. Šaka kupina osigurava također 8 grama prehrambenih vlakana, uključujući pektin koji dokazano blagotvorno djeluje na sniženje razine kolesterola. Kupine mogu značajno doprinijeti smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sustava, kao i biti vrijedan saveznik pri smanjenju suvišne tjelesne mase.
Sjemenke kupina sadrže i visoke razine elagične kiseline, snažnog antioksidansa koji se na različite načine bori protiv kroničnih bolesti.

Kupine su prirodan izvor salicilata, aktivne supstance koja je sastojak aspirina, a zbog visokog sadržaja tanina smatraju se astringentom, sredstvom koje ima svojstvo da potakne stezanje tkiva..
Mjereći razinu fitoestrogena koji pozitivno utječe na zdravlje žena, u 9 različitih vrsta bobičastog voća, znanstvenici Sveučilišta u Helsinkiju zaključili su da nakon jagoda, kupine imaju visoku razinu fitoestrogena.

ledo-brusnica-450gBrusnice – bogatstvo antioksidansa

Brusnice se antioksidativnim arsenalom obračunavaju sa štetnim slobodnim radikalima. Najzastupljeniji antioksidansi u brusnicama su proantocijanidini, tvari koje su poznate po prevenciji infekcije urinarnog trakta. Novije studije ukazuju i na prednosti konzumacije brusnica u svrhu prevencije kardiovaskularnih bolesti i određenih karcinoma. Za ovakvo djelovanje brusnica zaslužni su antocijanini, tvari koje brusnici daju karakterističnu blistavu crvenu boju.
Brusnice su  značajan izvor kvercetina, flavonoida dokazano protuupalnih svojstava te miricetina, snažnog antioksidansa koji igra ulogu u smanjenju razine kolesterola. Brusnicama se zahvaljujući njihovom impresivnom nutritivnom sastavu, pripisuju također blagotvorna djelovanja na sprečavanje nastanka bubrežnih kamenaca, na prevenciju i olakšavanje simptoma astme te na prevenciju određenih oblika karcinoma.
U Ledo smrznutim brusnicama moguće je uživati tijekom cijele godine. Smrznute brusnice se mogu koristiti u bilo kojem receptu jednako kao i svježe, a pri tome ih nije potrebno odmrzavati, dovoljno je tek ih malo isprati i spremne su za uporabu.

Osim što su izvor zdravlja, voćnim osvježenjima  za koje donosimo recepte zasigurno nećete odoljeti.

vocni-frapeVOĆNI FRAPE

Za jednu porciju voćnog frapea ulijte 0,15 l mlijeka u mikser, dodajte 1 kuglicu Ledo sladoleda i 100g Ledo voća po želji (jagode, šumsko voće, maline, borovnice, kupine, višnju, crveni ribizl ili brusnicu).

Po želji dodajte 0,02 l sirupa od naranče.

Sve izmiksajte i poslužite u čaši te dodajte dekoraciju.

sladoled-s-toplim-vocemSLADOLED S TOPLIM VOĆEM

–    dvije kuglice Ledo sladoleda od vanilije
–    80g Ledo voća (višnja, jagoda, malina, kupina, borovnica, crveni ribizl, šumsko voće i brusnica)
–    1 žličica šećera u prahu
–    dekoracije po izboru (šlag, preljev, holip)

PRIPREMA: Pomiješajte Ledo smrznuto voće sa šećerom u prahu te sve zajedno zagrijte u mikrovalnoj pećnici na maksimalno 2 minute. Prelijte preko dvije kuglice Ledo sladoleda od vanilije. Na kraju dekorirajte šlagom ili preljevom od šumskog voća.