Boska: Većina radnika podržava prijedlog Delta-Zekstre

Oko 80 posto radnika Robne kuće Boska Banja Luka potpisalo je jutros da prihvaća najnoviju ponudu novog vlasnika, beogradskog konzorcija Delta-Zekstra, o isplati dugovanja po osnovu plaća i drugih davanja.

Predstavnici Delta-Zekstre predložili su radnicima ove robne kuće da im isplate sva potraživanja za 2006. i 2007. godinu, te 80 posto za 2008., a obećali su i da će im povezati radni staž te uplatiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Nakon toga 235 zaposlenih u Boski imat će prava da se, na osnovi tehnološkog viška, prijave na Zavod za zapošljavanje, a ukoliko prihvate ponuđene uvjete potpisat će sporazum kojim se odriču tužbi protiv ovog poduzeća za dosadašnje nenamirene obaveze i obavezat će se da odustaju od dodatih zahtjeva. Vecina zaposlenih u Boski kaže da nije zadovoljna takvim ishodom situacije, ali i navode da nemaju drugog izbora, nego da pristanu na uvjete većinskog vlasnika.

Iako su podijeljeni u vezi s pitanjem da li trebaju prihvatiti novu ponudu Delta-Zekstre ipak su suglasni da su prevareni i da kupac nije ispoštivao ugovor o privatizaciji Boske, koji je predviđao i zadržavanje broja radnika.

Pojedini navode i da nisu zadovoljni ni radom sindikalnog odbora Robne kuće, dok predsjednica Štrajkačkog odbora Branka Gostić tvrdi da je ponuda Delta-Zekstre maksimum koji se mogao postići i da bi isplata dugovanja radnicima trebala biti završena najkasnije do polovice rujna. Novinarima je izjavila i da je sve urađeno u skladu s kolektivnim ugovorom i da radnici imaju pravo odbiti ponudu i tražiti svoja prava na sudu. (SEEbiz)