Brendovi našeg djetinjstva – Jamnica: Za život dug i srce mlado

Zdravstveni benefiti Jamnice poznati su od samih početaka njene proizvodnje kada se distribuirala isključivo u ljekarnama

Povijest korištenja mineralne vode Jamnica seže u daleku prošlost. Izvori jamničke kiselice poznati su još iz doba Kelta, dok je osmišljeni razvoj korištenja započeo 18. listopada 1828. godine kada su napunjene prve boce namijenjene tržištu. Taj datum obilježava se i danas kao Dan Jamnice.

Dvije godine kasnije, u Jamnici je otvoreno kupalište i lječilište koje će biti u funkciji sve do 1870. Jamnica je tako postala omiljeno okupljalište Zagrepčana i stanovnika okolnih gradova koji su dolazili na izvor jamničke kiselice kako bi otklonili zdravstvene tegobe ili se pak dobro zabavili.

Tijekom 1863. i 1864. godine u lječilištu je boravio i Josip Juraj Strossmayer, veliki pokrovitelj hrvatske znanosti i umjetnosti, a znao je navraćati i hrvatski političar Ante Starčević.

Na jednom od njihovih druženja, na kojem se pila i hvalila jamnička kiselica, prisustvovao je i August Harambašić koji je tada napisao čuveni slogan: “Tko jamničku vodu pije rado – taj će imat život dug i srce mlado”.

REVOLUCIONARNA PRODAJA
Svoju međunarodnu popularnost Jamnica može zahvaliti prije svega carici Mariji Tereziji koja je još 1772. godine naredila da se uzorci jamničke kiselice daju na kemijsku analizu te je iste godine izvor Jamnice uvršten u registar mineralnih voda. Do kraja 19. stoljeća, Jamnica se prodavala sve do Beča, a određene količine stigle su i u SAD.

Krajem 19. stoljeća Jamnica je prodana Vilimu Lovrenčiću, privatnom poduzetniku, koji je 1899. modernizirao punionicu i organizirao prodaju na tada revolucionaran način (oglasi, plakati i reklame u tisku).

Prodaja se povećala s 5000 boca, koliko je prodano 1829. godine, na čak 500.000 boca godišnje.

Proizvodnja jamničke kiselice nastavlja se u kontinuitetu sve do Drugoga svjetskog rata kada zamire. Agrokombinat iz Zagreba preuzima izvore 1962. godine, a 1967. Jamnica postaje vlasništvo Badela, dok od 1990. posluje kao samostalna tvrtka.

Do Domovinskog rata Jamnica je bila najveća punionica mineralne vode u Republici Hrvatskoj i godišnje je proizvodila 100 milijuna litara prirodne mineralne vode, ali ujedno i niskokaloričnih osvježavajućih napitaka na bazi izvorne kiselice.

Uspon Jamnice prekinut je početkom listopada 1991. granatiranjem punionice, a njezina novija povijest započinje krajem 1992. Tada je, naime, izvršena pretvorba poduzeća u dioničko društvo čiji je većinski vlasnik postao Agrokor d.d. koji je, uloživši znatna sredstva, započeo s modernizacijom Jamničinih pogona.

ZDRAVSTVENI BENEFITI
Jamnica se crpi iz pet stotina metara dubokih ležišta, zaštićenih od svakog onečišćenja i vanjskih utjecaja te je obogaćena mineralima i prirodnim ugljičnim dioksidom. Minerale kao što su kalcij, magnezij i natrij, organizam sam ne proizvodi, a oni su nužni za njegovo pravilno funkcioniranje.

Zdravstveni benefiti Jamnice poznati su od samih početaka njene proizvodnje kada se distribuirala isključivo u ljekarnama i preporučivala u prevenciji različitih bolesti.

Kemijski sastav Jamnice ostao je nepromijenjen još od prve kemijske analize objavljene 1823. godine, dok su suvremene analize također potvrdile njen blagotvoran učinak na organizam.

Danas je Jamnica najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u ovom dijelu Europe te bilježi sve veće uspjehe u proizvodnji i plasmanu proizvoda i već tradicionalno zadržava lidersku poziciju na hrvatskom tržištu.

Svoj razvoj prije svega temelji na izgradnji snažnih robnih marki koje na hrvatskom tržištu imaju vodeću poziciju u svojim segmentima, a sve značajniju ulogu grade i na regionalnim tržištima te na globalnom, svjetskom tržištu.