E-cigarete, budući da su 95 posto manje štetne od klasičnih, ne bi trebale biti tretirane na isti način kao obične cigarete, glavni je zaključak Odbora za znanost i tehnologiju britanskog parlamenta. Izvješće Odbora analizira trenutačnu bazu dokaza o štetnosti e-cigareta u usporedbi s običnim cigaretama i razmatra važeća pravila o e-cigaretama, uključujući one u odjelima National Health Servicea (NHS) za mentalno zdravlje te u zatvorima.

E-cigarete, smatra Odbor, NHS kao krovna institucija britanskog zdravstvenog sustava često zanemaruje kao sredstvo za prestanak pušenja. Slažu se i kako bi propisi trebali biti blagi prema e-cigaretama te bi trebali odobravati, propisivati i oglašavati njihove zdravstvene prednosti. Ponovno se, smatra odbor, moraju razmotriti razina oporezivanja i korištenje na javnim mjestima.

Manje štetne od običnih cigareta
Odbor je utvrdio da e-cigarete predstavljaju značajnu početnu točku, uključujući i za mlade nepušače, za konvencionalno pušenje i ne predstavljaju značajan rizik u slučaju pasivnog pušenja. Oko 2,9 milijuna ljudi u Ujedinjenom kraljevstvu trenutačno koristi e-cigarete, a procjene govore kako ih otprilije 470.000 koristi kao pomoć pri prestanku pušenja.

Više slobode u oglašavanju e-cigareta
Odbor poziva vladu da razmotri regulacije utemeljene na rizicima kako bi se omogućila veća sloboda oglašavanja e-cigareta kao relativno manje štetne opcije i da pruži financijske poticaje u obliku nižih stopa poreza kako bi pušači cigarete zamijenili manje štetnim alternativama. Poziva se i na ponovno razmatranje njihove uporabe na javnim mjestima i sustava za odobravanje terapija za prestanak pušenja kao što su e-cigarete.

Dugoročni istraživački program
Odbor smatra da je nastavak korištenja običnih cigareta veći rizik za pušače, nego što su sumnje oko dugoročnog korištenja alternativnih duhanskih proizvoda. Za prikupljanje neovisnih zdravstvenih dokaza o e-cigaretama i proizvodima u kojima se duhan ne pali već zagrijava, Odbor poziva vladu da podupre dugoročni istraživački program koji nadgleda Zavod za javno zdravstvo i Odbor za toksičnost kemikalija u hrani, proizvodima široke potrošnje i okolišu. Vlada bi trebala svoja istraživanja učiniti dostupnima javnosti i zdravstvenim djelatnicima.

“Pušenje i dalje predstavlja nacionalnu zdravstvenu krizu, a vlada treba razmotriti inovativne načine smanjenja stope pušenja. Alternativni proizvodi manje su opasni od običnih, ali postojeća politika i propisi to ne odražavaju u dovoljnoj mjeri, a poduzetnici, prijevoznici i javna mjesta trebaju prestati gledati na obične i e-cigarete kao na jednu te istu stvar. Za takvo što nema razloga u smislu javnog zdravstva.

E-cigarete dokazano su sredstvo za prekid pušenja, iako i dalje postoje sumnje u vezi njihova dugoročnog utjecaja na zdravlje, neistraživanje primjene e-cigareta moglo bi dovesti do nastavka korištenja običnih cigareta, koje godišnje u Engleskoj ubijaju 79.000 ljudi. Medicinski odobrene e-cigarete omogućile bi liječnicima da ih lakše razmatraju i preporučuju kao pomoćno sredstvo za osobe koje žele prestati pušiti. Sustavi za odobravanje takvih propisanih proizvoda moraju se hitno preispitati”, izjavio je zastupnik Norman Lamb, predsjednik Odbora za znanost i tehnologiju.

“Pozdravljamo danas objavljeno izvješće Odbora za znanost i tehnologiju te čvrsto podupiremo preporuku za revidiranje propisa koji bi omogućili pušačima da budu informirani o zdravstvenim prednostima alternative pušenju kao što su e-cigarete.

Mnogo je više toga potrebno učiniti kako bi pušači razumjeli da su alternativa, poput e-cigareta i grijanog duhana, puno bolji izbor nego nastavak pušenja cigareta. Philip Morris International nastoji dramatično smanjiti pušenje cigareta širom svijeta, pa i u Velikoj Britaniji, pružajući mnogo bolje alternative muškarcima i ženama koji bi inače nastavili pušiti”, poručili su iz Philip Morris Internationala.