Bruto dobit prehrambene industrije povećana 12,4 posto

U uvjetima recesije poduzetnici prehrambene industrije su u devet mjeseci prošle godine ipak relativno dobro poslovali jer su ostvarili bruto dobit od 980 milijuna kuna, što je u odnosu na prvih devet mjeseci 2008., povećanje za 108 milijuna kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Prehrambena industrija u odnosu na druge djelatnosti zadržala je relativnu stabilnost poslovanja, povećana je zaposlenost za 2 posto, smanjeni su ukupni prihodi za svega 0,5 posto, rashodi 1 posto, što je uslijed većeg smanjenja rashoda od prihoda doprinijelo povećanju bruto dobiti za 12,4 posto. Ipak, učinci gospodarske krize u ovoj djelatnosti imali su negativan utjecaj na investicije u dugotrajnu imovinu koje su smanjene za 25,4 posto, navode iz Fine.

U prvih devet mjeseci 2009. godine prehrambena industrija sudjelovala je sa sljedećim udjelima u ukupnim rezultatima poslovanja poduzetnika obveznika poreza na dobit: 1,5 posto u broju poduzetnika, po 5 posto u broju zaposlenih i u ukupnim prihodima i rashodima, 4,5 posto u bruto dobiti i 2,3 posto u investicijama u dugotrajnu imovinu.

Zaposleni u prehrambenoj industriji za svoj su rad dobili prosječne neto plaće od 4.335 kuna, koje su nominalno porasle prema devet mjeseci 2008. godine za 1,1 posto, ali su i dalje za 214 kuna, odnosno 4,7 posto niže od prosječnih plaća svih poduzetnika u RH. (pd)