MasterCard-Love-Index_02Iako je prelazak na digitalna rješenja i internetsku kupovinu u punom zamahu, kada se radi o ljubavi, kupci žele darove kupovati u klasičnim trgovinama.

MasterCard® je danas otkrio rezultate istraživanja koje je pokazalo da kada se radi o izražavanju ljubavi za Valentinovo, kupci svoj osobni dodir darovima daju kupujući ih u klasičnim trgovinama.

Istraživanje “MasterCard Love Index” otkrilo je ponašanje kupaca iz preko 200 zemalja svijeta uključujući i Hrvatsku, a provedeno je trogodišnjom analizom plaćanja putem kreditnih, debitnih i prepaid kartica u periodu od 11. do 14. veljače od 2013. do 2015. godine.

Ovo istraživanje nije obuhvatilo samo volumen i vrijednost transakcija, već je analizirana i vrsta potrošnje koja se povezuje s proslavom Valentinova.

Ukupna potrošnja u periodu prije Valentinova u prosjeku se povećala za 22% od 2013. do 2015. godine, a istraživanje je također otkrilo kako se mnogi korisnici kartica odmiču od opipljivih i skupih darova kako bi svojim partnerima pružili nova iskustva i stvorili nezaboravna sjećanja.

“Mjesta u kojima živimo imaju snažan utjecaj na način na koji kupujemo kao i na doživljaje i sjećanja koja želimo stvoriti. Istraživanje „MasterCard Love Indeks“ pruža uvid u globalne i regionalne kupovne trendove kako bi trgovcima pomogao da proslavu Valentinova učine osobnom i neprocjenjivom, čime će poboljšati svoj odnos s kupcima”, komentirala je Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku.

Istraživanje je otkrilo neke druge kupovne trendove, naglašavajući njihove značajne razlike u različitim dijelovima svijeta:

Osobni dodir: Globalno čak 90% kupaca kupovinu za Valentinovo obavlja uživo u klasičnim trgovinama dok samo 6% kupuje putem interneta. Najveći postotak kupovine darova za Valentinovo zabilježen je u Europi gdje internetska kupovina iznosi više od jedne petine (21%).

Doživljaji prije fizičkih predmeta: Potrošačke navike diljem svijeta pokazuju povećan broj kupaca koji će svojoj voljenoj osobi priuštiti večeru u restoranu (33%) ili odmor u hotelu (28%). U Latinskoj Americi (54%) i Sjedinjenim Američkim Državama (38%) najveći broj transakcija ostvareno je u restoranima, dok su u Aziji, Pacifiku, Europi i Bliskom Istoku popularni odmori u hotelima.

Cvijeće je i dalje bitno: Zabilježen je mali pad prodaje cvijeća i čestitki u posljednje tri godine. Međutim, u Latinskoj Americi kupovina cvijeća se udvostručila u ovom razdoblju (92%), dok je na Bliskom istoku zabilježen porast kupovine čestitki od čak 107%.

Istraživanje je otkrilo i kupovne navike Hrvata za Valentinovo; čak 98% Hrvata obavlja kupovinu u klasičnim trgovinama dok se samo 2% odlučilo za internetske trgovine. U 2015. godini, najviše transakcija ostvareno je u restoranima (70%), a najmanje u cvjećarnicama (4%) i papirnicama (1%). Potrošnja u restoranima porasla je s 21% u 2013. na 32% u 2015. godini.

“Budući da živimo u vremenu prelaska na digitalna kupovna rješenja, zanimljivo je vidjeti da i dalje želimo dati osobni dodir kada se radi o romantici. Kada želimo napraviti neku romantičnu gestu, i dalje nam je važniji osobni odabir i kupovina u trgovinama od prepuštanja digitalnom svijetu. Također, kada na Valentinovo želimo reći ‘Volim te’, odabiremo doživljaje prije materijalnih poklona“, izjavila je Sanja Žigić.