Čakovečki mlinovi će razvoj temeljiti na maloprodajnom poslovanju

Uprava smatra kako interni resursi i potencijali s jedne strane, te prilike na tržištu s druge, nude najviše prostora za rast vrijednosti i razvoj kompanije upravo u dijelu maloprodajnog poslovanja

Čakovečki mlinovi grupa će razvoj temeljiti na značanijem iskoraku i rastu maloprodajnog poslovanja te će u strateškom fokusu Uprave u idućem razdoblju biti objedinjavanje maloprodajnog poslovanja i ubrzanje rasta akvizicijama i otvaranjem novih prodavaonica, kao i mjere fokusirane na organski rast, a taj će razvoj provesti samostalno, objavljeno je u srijedu iz te tvrtke.

U priopćenju objavljenom putem Zagrebačke burze se podsjeća kako se Čakovečki mlinovi grupa “nalazi na prekretnici u strateškom razvoju svog poslovanja s obzirom na stagnirajuće poslovanje i sve snažniju konkurenciju na domaćem maloprodajnom, pekarskom i mlinarskom tržištu” te je stoga za potrebe analize mogućih strateških opcija angažiran tim vanjskih savjetnika s iskustvom u financijskim, poreznim i pravnim aspektima poslovanja na tržištima na kojima kompanija posluje.

U objavi se ne spominje tko su savjetnici, no Čakovečki mlinovi su početkom travnja objavili je investicijsko društvo Interkapital angažirano za financijskog savjetnika za potrebe analize strateških i financijskih opcija za unapređenje dugoročne održivosti i vrijednosno jačanje grupe.

Prema priopćenju, Uprava je odlučila detaljno razmotriti predložene opcije budućeg strateškog razvoja Grupe, a scenariji koji su bili razmatrani uključivali su nastavak samostalnog poslovanja uz dodatna, značajna ulaganja u razvoj pojedinih poslovnih područja, zajedničke poduhvate, dezinvestiranje pojedine imovine, poslovnih cjelina, društava ili cjelokupne grupe.

Savjetnici kompanije, kako se navodi, su u sklopu svog mandata ispitali interes potencijalnih partnera za neke od navedenih opcija.

“Nakon provedenih analiza, Uprava se opredijelila za značajniji iskorak i rast maloprodajnog poslovanja kao ključnog nosioca budućeg rasta vrijednosti grupe. Uprava smatra kako interni resursi i potencijali s jedne strane, te prilike na tržištu s druge, nude najviše prostora za rast vrijednosti i razvoj kompanije upravo u dijelu maloprodajnog poslovanja. Stoga će u narednom razdoblju objedinjavanje maloprodajnog poslovanja te ubrzanje rasta akvizicijama i otvaranjem novih prodavaonica, kao i mjerama fokusiranima na organski rast poslovanja biti u strateškom fokusu Uprave. Uprava je također odlučila provesti navedeni razvoj samostalno, s obzirom da raspolaže dovoljnom financijskom pozicijom za provođenje takve strategije”, ističe se u objavi koju potpisuje član Uprave Nino Varga.

Također se navodi kako je Uprava kao preduvjet novousvojene strategije odlučila provesti određene kadrovske promjene kako bi se interno osnažila i pripremila za provođenje ovih ambicioznih ciljeva.

Naime, iz čakovečke su tvrtke ranije izvijestili i o sjednici Nadzornog odbora Čakovečkih mlinova d.d. te promjenama u tom tijelu.

Tako je s dosadašnje funkcije predsjednika Nadzornog odbora opozvan Zoran Štefulj, a za novog predsjednika izabran Vladimir Bulić, dok je s dosadašnje funkcije zamjenika predsjednika Nadzornog odbora opozvana Ana Grašić, a za novog zamjenika je izabrana Ružica Varga.

Iz tvrtke su također objavili i da je odlukom Čakovečkih mlinova d.d., kao jedinog člana trgovačkog društva METSS d.o.o., donesena odluka o opozivu dosadašnjeg člana Uprave Branka Grašića, a novim članom Uprave je imenovan Antonio Vuksan-Ćusa.

Po podacima o deset najvećih dioničara Čakovečkih mlinova, pojedinačno najveći udjel od 18,17 posto drži AZ obvezni mirovinski fond kategorije B, no zajednički više od 26 posto dionica drže članovi obitelji Varga – Stjepan 13,42 posto i Ružica 13,11 posto. Branko Grašić drži 12,14 posto dionica Čakovečkih mlinova, dok Zoran Štefulj ima 7,01 posto dionica, a slijede PBZ/Croatia osiguranje mirovinski fond kategorije B s 3,95 posto te AZ Profit otvoreni dobrovoljni mirovinski fond s 2,94 posto dionica. (Hina)