Djelatnici mobilne jedinice Ministarstva financija Republike Hrvatske iz Varaždina, Središnjeg ureda Sektora za nadzor, u uniformama su upali na poznati međunarodni sajam Viroexpo, provjeravali štandove s alkoholnim pićima i pritom zaplijenili desetak paketa vina poznate kutjevačke vinarske kuće OPG Tandara, javlja Glas Slavonije.

Štand se nalazio tik uz pozornicu, što je izazvalo još veću pozornost brojnih gostiju i veliko negodovanje, a u određenom je trenutku došlo do verbalnih sukoba pojedinih posjetitelja s carinicima koji su bili na samom rubu fizičkog obračuna.

“Sramota, prave blamažu i ismijavaju našu državu takvim potezima. Nisu ni svjesni koliko ovdje ima ljudi i da će se o tome pričati svagdje u Europi i diljem Hrvatske. Zar je to toliki carinski prijestup? Zar ne postoji opomena, upozorenje, a ne da se izvodi ovakav igrokaz kao da živimo u zemlji kauboja i Indijanaca”, rekao je vidljivo ogorčen gost sajma koji je želio ostati anoniman.

Carinici su ipak staloženo odradili svoj posao zapljene, pritom ne mareći da je riječ o velikom međunarodnom sajmu kojim se Hrvatska i Virovitica ponose, a na kojem su se ove godine predstavila 782 izlagača iz 25 zemalja svijeta. Većina njih gledala je akciju carinika i odnošenja kartona butelja vina jer su carinici na štandu kutjevačkog vinara pronašli kršenje carinskih propisa iz sfere trošarina.

Na pritiske gostiju carinski inspektor nije reagirao, nego je ispunjavao obrasce o carinskom prekršaju u tri primjerka, koristeći indigo-papir jer ne koriste računalo. Kako piše list, detaljnije informacije od mobilne jedinice Carine RH zbog procedure nisu mogli doznati. Naime, vlasnica Zorica Tandara nije imala potrebnu dozvolu za prodaju alkoholnih pića koja se vrlo jednostavno ishodi. (Glas Slavonije)