Sjedište Carlsberga

Danski pivar Carlsberg izvijestio je u četvrtak o padu prihoda u prvom tromjesečju koji prati smanjeni obujam prodaje, ponajprije u Aziji, pod utjecajem pandemije koronavirusa. Prihodi su smanjeni 6,8 posto, na 12,9 milijardi danskih kruna (1,88 milijardi dolara). Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, pali su 7,4 posto.

U zapadnoj Europi kompanija je bilježila negativni organski rast od 6,9 posto. Još je viša bila negativna stopa u Aziji, gdje je iznosila 12,4 posto. Pozitivan organski rast, od skromnih 2,2 posto, Carlsberg je zabilježio u istočnoj Europi.

Obujam prodaje smanjen je u prva tri ovogodišnja mjeseca 7,6 posto. Najviši organski pad obujma prodaje zabilježen je u Aziji, za 15,5 posto. U zapadnoj Europi pao je šest posto. Povećanje obujma prodaje zabilježeno je samo u istočnoj Europi, za 3,3 posto.

“Naše je poslovanje pogođeno na svim tržištima, u manjoj ili većoj mjeri”, naglašava u priopćenju izvršni direktor Cees ’t Hart. Situacija se po njihovoj procjeni ne bi trebala bitno promijeniti ni u drugom tromjesečju.

“Iako vidimo prve naznake oporavka na našem najvećem tržištu, u Kini, i prve znakove opreznog ukidanja ograničenja na nekim zapadnoeuropskim tržištima, ostala su i dalje blokirana”, pojašnjava Hart.

“I dalje će na snazi biti zahtjev o držanju distance i utjecati na ponašanje potrošača. Zato će obujam prodaje ponovo pasti u drugom tromjesečju”, dodaje.

Kompanija je zbog neizvjesnosti koju stvara pandemija Covida 19 potvrdila da neće objaviti procjene za cijelu 2020. godinu. Situacija se “neće mijenjati, uz visok stupanj oscilacija i neizvjesnosti na većini tržišta pa, sukladno tome, smjernice za 2020. neće biti objavljene”, poručili su. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!