Čeka li nas još i poskupljenje odjeće?

Zbog sve veće potražnje i prirodnih katastrofa, cijena pamuka je 50 posto viša nego prošle godine. Zbog toga će poskupjeti i odjeća od tog materijala. Prvi je na to upozorio modni lanac Primark, a o poskupljenju odjeće od sljedeće godine već glasno razmišljaju i brendovi poput H&M-a, Levisa, Wonderbra…

Na cijenu pamuka najviše su utjecale razorne poplave u Kini i Pakistanu. Prirodnim katastrofama uništeno je 4,25 milijuna jutara zemlje koja je bila zasađena pamukom, odnosno 25 posto ukupnog svjetskog prinosa.

Prvi je kupce na poskupljenje upozorio svjetski modni lanac Primark. O poskupljenju odjeće od sljedeće godine već glasno razmišljaju i brendovi poput H&M-a, Levisa, Wonderbre… Većina najavljuje da bi cijene odjeće mogli podići otprilike 10 posto, piše Večernji list.

“U trenutku gospodarske krize i recesije nije izgledno očekivati povećanje cijene tekstila zbog porasta cijene pamuka na svjetskim burzama. Kako je kupovna moć prosječne obitelji iz dana u dan sve manja, pa se smanjuje i potražnja za tekstilom, realno je očekivati nikakvu ili tek neznatnu izmjenu cijene tekstila na tržištu”, rekla je Alica Kollar-Češljaš iz varaždinske Vis-konfekcije na pitanje hoće li to utjecati i na poskupljenja u Hrvatskoj.

Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da će poskupljenje odjeće ipak biti veće.

“Matematički bi odjeća poskupjela 20 posto, ali zbog prevelike konkurencije i zato što će pamuk sada više zamjenjivati sintetičkim materijalima, poskupljenje odjeće bit će upola manje”, zaključio je Jurčić. (Večernji list)