Češki biznismen Daniel Kretinsky i njegov slovački partner Patrik Tkac povisit će svoj udio u njemačkom veleprodajnom lancu Metrou, prenosi Reuters te podsjeća kako dvojac ranije ove godine nije uspio u namjeri preuzimanja njemačke tvrtke. Njihova zajednička tvrtka EP Global Commerce (EPGC) objavila je kako je iskoristila pravo vučenja i kupila dionice od njemačke obiteljske tvrtke Haniel te svoj udio u Metrou povisila s 17,52% na 29,99% što je malo ispod granice koja podrazumijeva objavu ponude za preuzimanje.

Zaključenje dogovora očekuje se 6. studenoga, objavljeno je iz tvrtke EPGC. U priopćenju se dodaje kako je EPGC “predan Metrou kao odgovoran strateški investitor”. Ovime će EPGC postati najveći pojedinačni dioničar njemačke tvrtke.

U nadzornom odboru tražit će odgovarajuću zastupljenost, a zadržava i pravo da ponovno iskoristi pravo vučenja i od tvrtke Haniel stekne dodatne dionice. Financijski detalji transakcije nisu objavljeni.

EPGC u kolovozu ove godine nije uspio u namjeri da za 5,8 milijardi eura preuzme Metro jer nije uspio postići dogovor s dioničarima Meridian Stiftunga i Beisheim Holdinga koji drže gotovo 21 posto njemačke tvrtke.