Cestovna poveznica Europe i Kine dobila zeleno svjetlo Rusije

Ruski dio poveznice Europe i Kine počinjao bi na zapadu zemlje na granici s Kazahstanom, a predstavlja najkraću rutu za prijevoz dobara sa Starog kontinenta do Kine

Dionica auto-ceste koja povezuje Europu i Kinu, a kroz Rusiju se proteže na 2011 kilometara, dobila je zeleno svjetlo ruskih dužnosnika, prenosi CNN. Ruski dio poveznice Europe i Kine počinjao bi na zapadu zemlje na granici s Kazahstanom, a predstavlja najkraću rutu za prijevoz dobara sa Starog kontinenta do Kine. Prvu fazu projekta odobrio je ruski političar Dmitry Medvedev, a financirat će se iz privatnih fondova uz pomoć države.

Procjenjuje se kako će troškovi doseći 9,4 milijarde dolara. Kako je izvijestila ruska agencija RIA Novosti, otkupljeno je više od 80 posto zemljišta na kojem će auto-cesta biti izgrađena. Nova će auto-cesta također unaprijediti automobilske veze Europe sa zapadnom Rusijom i središnjom Azijom.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koji za cilj imaju poboljšati prometnu povezanost regije. Godine 2013. kineski je predsjednik Xi Jinping pokrenuo The Belt and Road inicijativu (BRI) – globalnu infrastrukturnu politiku čiji je cilj gradnja luka, cesta i željeznice kako bi se otvorili novi koridori koji povezuju Kinu s ostatkom Azije, Afrikom i Europom.

Prethodni članakPivovarna Laško Union lani povećala prihode i dobit
Sljedeći članakAmbalaža i dizajn – Trendovi: Medij koji komunicira s kupcem