bih-konvertibilne-marke-5km-midiUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na donio je odluku o utvrđivanju posebne minimalne trošarine na cigarete za 2013. godinu, kojom se određuje da kutija cigareta od 1. siječnja bude skuplja za 0,35 konvertibilnih maraka, javlja Glas Srpske.

S obzirom na to da se na cigarete naplaćuje i proporcionalna trošarina, koja iznosi 42 posto maloprodajne cijene i PDV u koji trošarine ulazi, ukupno porezno opterećenje za kutiju cigareta bit će 0,35 konvertibilnih maraka.

“Ako cigarete poskupe više od 0,35 maraka, onda je to zarada proizvođača i ne može se pripisati novom porezu. Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine kada je počela primjena Zakona o trošarinama i usklađivanje će se vršiti do 2014. godine, kada bi minimalni iznos trošarine po kutiji cigareta trebala iznositi oko 2,60 konvertibilnih maraka”, rekao je glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević i dodao kako bi prema ovome minimalna cijena kutije cigareta od 2014. godine trebala iznositi pet konvertibilnih maraka. (Limun.hr)