Nakon kratkotrajnog blagog pada na samom kraju prošle godine i u prvim danima 2017., globalna cijena mlijeka opet je na uzlaznoj putanji, prenosi Agrobiz izvješće s održane aukcije preko platforme ‘GlobalDairyTrade’

Kako se navodi prosječna cijena mlijeka i mliječnih proizvoda rasla je 1,3 %, na 3537 američka dolara po toni. Ovo je drugi pozitivan rezultat u ovoj godini, nakon rasta od 0,6 % na prijašnjoj aukciji.

Cijena referentnog, punomasnog mlijeka u prahu porasla je jedan posto, na 3314 dolara po toni. Istodobno, obujam prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda bio je manji za 3 % u odnosu na prijašnju aukciju, uglavnom zbog sezonskog smanjenja proizvodnje u novozelandskoj Fonterri, vodećem proizvođaču mlijeka u svijetu.

Rast cijena mlijeka bio je veći od očekivanog, što ukazuje na svjetliju budućnost tržišta mlijeka, smatraju analitičari.

“Proizvodnja mlijeka pala je u najvećim izvoznim regijama, posebice na Novom Zelandu i u Europi, a i u Australiji je zabilježen značajan pad ponude mlijeka. Istodobno, potražnja je ostala stabilna”, rekao je izvršni direktor podružnice Fonterre u Australiji, dodajući da su to glavni razlozi rasta cijena mlijeka.

Kako nadalje navodi Agrobiz, globalne cijene mlijeka u prošloj su godini porasle u prosjeku 50 %, predvođene rastom cijene punomasnog mlijeka u prahu za 70 %. (Z.Rupčić/glas-slavonije.hr)