Cijena riže – osnovne namirnice Azije – dosegla je sedmogodišnji maksimum zbog epidemije koronavirusa jer uvoznici žure stvoriti zalihe dok izvoznici ograničavaju pošiljke. Prema podacima Udruženja izvoznika tajlandske riže, cijena bijele referentne riže porasla je za 12 posto od 25. ožuka do 1. travnja.

Cijene riže sada su najviše od kraja travnja 2013. Rast cijena posljedica je veće potražnje za tajlandskom rižom, nakon što su se veliki izvoznici Indija i Vijetnam suočili s poremećajima izvoza strateške osnovne hrane zbog izbijanja pandemije. Azija proizvodi i troši 90 posto svjetske količine riže.

U Indiji su trgovci rižom prestali potpisivati nove izvozne ugovore, jer nedostatak radne snage i logistički poremećaji koče isporuku već ugovorenih količina. Vijetnamska vlada u međuvremenu je ograničila izvoz.

Čak i prije skoka iz ožujka, cijene riže počele su rasti krajem 2019. zbog suše na Tajlandu i velike potražnje azijskih i afričkih uvoznika. Tajland je drugi najveći izvoznik u svijetu nakon Indije, a ispred Vijetnama.

Do porasta cijena dolazi uprkos očekivanjima o velikoj proizvodnji ove godine i prenošenju zaliha riže i pšenice koje su na rekordnoj razini.

Udruženje izvoznika tajlandske riže je izvijestilo da su zalihe riže dovoljne, ali da postoje poteškoće u pribavljanju radne snage uslijed epidemije virusa, dok radnici iz Kambodže odlaze kući zbog zastoja u cijeloj državi. To bi moglo otežati sezonske poljoprivredne aktivnosti i pogoditi žetve.

Ovo izvanredno stanje dolazi u veoma nezgodno vrijeme za poljoprivredu. Ako se propusti sezona sadnje, neće biti hrane za nadolazeću sezonu ili za cijelu godinu, upozoravaju analitičari.

Podsjetimo da je Rusija objavila vladinu odluku o uspostavljanju izvozne kvote za određene žitarice. Ruska ograničenja odnose se na pšenicu, kukuruz, ječam i raž, kao i mješavinu žitarica meslin.