Cijene hrane u svijetu su u siječnju porasle potaknute oporavkom cijena mliječnih proizvoda, biljnih ulja i šećera, objavila je Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena hrane koji mjeri mjesečne promjene “košarice proizvoda“ u kojoj su žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer, iznosio je prošlog mjeseca u prosjeku 164,8 boda u odnosu na 161,8 iz prosinca, izvijestio je Reuters.

Usprkos porastu, siječanjski indeks je i dalje za 2,2 posto niži u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Cijene mlijeka su u prvom ovogodišnjem mjesecu skočile za 7,2 posto u odnosu na prosinačku vrijednost, završivši sedmomjesečni uzastopni pad. Ovo poskupljenje je, kako objašnjava FAO, posljedica ograničenih izvoznih isporuka iz Europe zbog snažne domaće potražnje.

Biljna ulja su zabilježila rast cijena od 4,3 posto u odnosu na prosinac, šećer je poskupio za 1,3 posto, dok su cijene žitarica u siječnju neznatno povećane u usporedbi s prethodnim mjesecom. Cijene mesa su uglavnom ostale nepromijenjene.

FAO je podigao i najnoviju procjenu proizvodnje žitarica u svijetu za 2018. godinu na 2,61 milijardi tona, što je nešto više od prosinačke projekcije, a zbog naviše revidiranih podataka o proizvodnji kukuruza, pšenice i riže.

I pored toga, očekuje se da će globalna proizvodnja žitarica i dalje biti za 1,8 posto manja nego u rekordnoj 2017. godini.