Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u svibnju 6,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je 37. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

industrija-preradivacka-midiU odnosu na isti lanjski mjesec, u svibnju su cijene industrijskih proizvoda na domaćem bile niže za 6,3 posto, a na nedomaćem tržištu za 5,8 posto.

Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji pale za 6,2 posto, a u rudarstvu i vađenju za 13,7 posto.

U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale su za 6 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1 posto.

U odnosu na travanj, proizvođačke su cijene u svibnju porasle za 0,6 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u svibnju u odnosu na mjesec ranije bile više za 0,1 posto, dok su na nedomaćem tržištu porasle za 1,3 posto.

Što se tiče samo domaćeg tržišta, u svibnju su u usporedbi s travnjem proizvođačke cijene porasle u prerađivačkoj industriji, za 1,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 14,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,8 posto, a u opskrbi vodom nisu se mijenjale. (tportal.hr/Hina)