Coca-Cola: Dobit drugog kvartala uzletjela 43%

Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola izvijestio je u utorak o 43-postotnom rastu dobiti u drugom tromjesečju, premašivši očekivanja zahvaljujući snažnom rastu prodaje u inozemstvu koji je pomogao neutralizirati nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva.

Dobit je Coca-Coli porasla uglavnom zahvaljujući tome što je prošlogodišnje drugo tromjesečje bilo loše zbog velikih troškova restrukturiranja i otpisa imovine. U tri mjeseca do 3. srpnja kompanija sa sjedištem u Atlanti koja prodaje Coke, Sprite i Vitamin Water zaradila je tako 2,04 milijarde dolara ili 88 centi po dionici, u usporedbi s 1,42 milijarde dolara ili 61 cent po dionici u istom razdoblju godine ranije, stoji u priopćenju.

Coca-Cola je godinu ranije imala značajne jednokratne troškove koji su snizili usporedivu dobit za 40 centi po dionici, u odnosu na njezin utjecaj u visini četiri centa po dionici u istom tromjesečju ove godine. Bez troškova restrukturiranja, otpisa i ostalih stavki, Coca-Cola je u drugom tromjesečju zaradila 92 centa po dionici Analitičari su očekivali dobit u visini 89 centa po dionici.

Prihodi su pali devet posto, na 8,27 milijardi dolara, i uglavnom su bili pritisnuti jakim dolarom. Analitičari na Wall Streetu očekivali su prihode u visini 8,66 milijardi dolara. Jačanje američke valute nepovoljno utječe na kompanije koje značajan dio poslovanja obavljaju u inozemstvu, budući da se prihodi od prodaje prebacuju iz lokalnih valuta u manju količinu dolara.

Broj prodanih boca u inozemstvu porastao je za pet posto, uključujući njihov rast za 33 posto u Indiji, te za 14 posto u Kini. U Sjevernoj Americi broj prodanih boca pao je za jedan posto.

Tvrtka je na dobrom putu da na temelju plana preustroja uštedi 500 milijuna dolara godišnje do kraja sljedeće godine, objavio je u službeno priopćenju izvršni direktor Muhtar Kent. Više od polovine ušteda bit će ostvareno do kraja ove godine, dodao je.(H)