Najveći američki proizvođači bezalkoholnih pića, među kojima su Coca-Cola i PepsiCo, obećali su smanjiti udio kalorija u zaslađenim pićima za 20 posto u idućih 10 godina kroz edukativne programe, marketing i ambalažu.

Američko udruženje proizvođača bezalkoholnih pića i Udruženje za zdravije generacije objavili su takve planove na godišnjem sastanku Clintonove globalne inicijative u New Yorku.

Proizvođači bezalkoholnih pića planiraju ostvariti zacrtani cilj do 2025. putem programa edukacije građana kako bi smanjili unos kalorija kod konzumacije pića te kroz povećanu ponudu pića bez ili s vrlo malo kalorija, uključujući i flaširanu vodu.

Američko udruženje te industrije izabrat će neovisnog procjenitelja koji će pratiti napredak, no nije jasno koliko će konkretno kalorija podrazumijevati to 20-postotno smanjenje. Ta će se mjera vjerojatno temeljiti na obujmu prodaje, kalorijama po piću i američkim statističkim podacima, kazala je Susan K. Neely, predsjednica i izvršna direktorica Američkog udruženja industrije bezalkoholnih pića.

Inicijative za smanjenje kalorija nisu ništa novo. Američko udruženje proizvođača pića i Udruženje za zdravije generacije zajedničkim snagama rade na smanjenju kalorija u pićima u tamošnjim školama.

Šesnaest najvećih američkih proizvođača hrane i pića, uključujući Coca-Colu i PepsiCo, 2010. se obvezalo da će do 2012. ukloniti 1.000 milijardi kalorija s američkog tržišta, a do 2015. njih 1.500 milijardi. Te su kompanije dio zaklade za zdravu težinu koju predvode izvršni direktori, a koja je 2009. osnovana kako bi se smanjila pretilost.

Prema podacima američke vlade za razdoblje od 2007. do 2008., trećina odraslih osoba u SAD-u je pretila. (HRT)