crna-gora-trgovina-midi1Posljedice suše koja je pogodila Crnu Goru i regiju mogle bi dodatno otežati ekonomski položaj građana ove zemlje jer, prema prognozama, cijene će osnovnih životnih namirnica skočiti.

Smanjeni prinosi, naročito pšenice, mogle bi dovesti do poskupljenja kruha, mlijeka, mesa i jaja, što bi predstavljalo pravi udar na budžet građana.

Kako bi se ublažile negativne tendencije u maloprodajnom prometu, iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore očekuju od trgovaca i prerađivača da imaju razumijevanja za ovu situaciju i smanje marže, odnosno da se odreknu dijela profita. Međutim, u crnogorskim trgovačkim lancima smatraju kako nema prostora za smanjenje marži a da to ozbiljno ne ugrozi njihovu likvidnost.

“Maloprodaja je skupa djelatnost, imajući u vidu velike troškove, ulaganja i broj zaposlenih. Kada se sa svih aspekata sagleda situacija iz našeg kuta, postoji opravdana bojazan za budućnost našeg poslovanja, s obzirom na sve oštriju konkurenciju i primjenu minimalnih marži”, kazala je Dnevnim novinama marketing menadžer kompanije Voli Olivera Šuškavčević.

Kada je trgovina u pitanju, prema njenim riječima, u Crnoj Gori ne postoji monopol, tržište je fragmentirano i otvoreno, ali, kako je navela, ipak ima trgovaca koji primjenjuju visoke marže i na tome profitiraju.

Budući da u Crnoj Gori cijene prehrambenih proizvoda konstantno rastu i često se mijenjaju, krivce uglavnom nalazimo u trgovcima. Međutim, maloprodaja je posljednja karika u lancu na putu proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača.

Dakle, krajnju cijenu diktiraju prvo nabavna cijena od proizvođača, veleprodajna marža, uvjeti uvoza proizvoda, pa tek onda maloprodaja. Kako tvrde u crnogorskom trgovačkom lancu Alboni, kod maloprodaje je marža nepromijenjena i uopće ne može utjecati na cijenu proizvoda.

“Dok stigne roba do polica trgovine na proizvod se nadogradila nabavna cijena od proizvođača, plus veleprodajna marža. Od trgovaca se očekuje da proizvod samo prebace iz ruke u ruku, od veleprodavača ka potrošaču. I vjerovali ili ne, to često i radimo, naročito u periodu akcija. Nije rijetka pojava da se odričemo dijela marže ili potpuno kako bi pospješili promete. I to, sve što prodamo, uredno prolazi kroz blagajnu te se plaća PDV”, kazala je direktorica marketinga Albone Nataša Lučić.

Ona je predložila da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja razmotri mogućnost direktnog otkupa navedene robe od poljoprivrednih proizvođača te je potom izravno plasira prema maloprodajama.

“Time bi se izbjeglo posredovanje nakupaca i veleprodavača pa ćemo ponuđenim cijenama onda svi biti zadovoljni”, objasnila je Lučić. (www.cdm.me)