Tvrtka Cromaris iz Zadra 2015. ocjenjuje uspješnom poslovnom godinom, u ovoj planira daljnji rast proizvodnje te očekuju prihode između 400 i 430 milijuna kuna, a za ostvarenje daljnjih ambicioznih ciljeva do 2018. planira dodatna ulaganja od 370 milijuna kuna.

cromaris_nin-midi“Protekla 2015. godina još je jedna uspješna godina na strateškom putu razvoja Cromarisa”, kazao je za Hinu direktor Cromarisa Goran Markulin.

U Cromarisu, tvrtki iz sastava Adris grupe, kao najvažniji događaj u prošloj godini izdvajaju otvorenje novoga mrijestilišta u Ninu, investiciju vrijednu 130 milijuna kuna, uz niz drugih unapređenja i u tvrtki.

“Rezultat je rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Primjerice, količinska prodaja je dostigla 6.550 tona od čega je u izvoz plasirano 75 posto”, istaknuo je Markulin.

U 2016. godini, kaže, planiraju daljnji rast proizvodnje, pa u tom smislu poduzimaju različite aktivnosti. ‘Radi se na novim koncesijama i uzgajalištima, tehničkim unapređenjima u preradi, stavljanju mrijestilišta u puni pogon, a intenziviraju se i marketinške aktivnosti i gradi prepoznatljivost brenda Cromaris’, kazao je.

Trenutno im je, kako je naveo, uz Hrvatsko u fokusu i talijansko tržište, kao najveće svjetsko tržište orade i brancina. To je tržište posebno zanimljivo zbog blizine i mogućnosti otpreme ribe vrhunske svježine, ali iz Cromaris ističu važnost i ostalih tržišta na kojima su prisutni.

“U skladu s navedenim, u 2016. godini očekujemo ostvarivanje između 400 i 430 milijuna kuna prihoda”, istaknuo je Markulin.

Cromarisovi planovi i za iduće razdoblje su vrlo ambiciozni, planiraju daljnji rast proizvodnje, što neće biti moguće bez investicija.

“Planovi za iduće razdoblje su vrlo ambiciozni, već u 2017. planiramo proizvesti oko 8.500 tona kvalitetne ribe, a u 2018. već oko 10.000 tona, što će, vjerujemo, rezultirati daljnjim rastom profitabilnosti i osvajanjem novih tržišnih udjela”, kazao je Markulin.

Ističe i kako dostizanje ovih ciljeva nije moguće bez investicija. ‘Dosad je investirano 640 milijuna kuna, a do 2018. u poslovanje Cromarisa bit će uloženo dodatnih 370 milijuna kuna’, kazao je.

Od investicija u predstojećem razdoblju izdvaja ulaganja u predrast u Lamjani i dva nova uzgajališta, kao i ulaganja u rast kapaciteta prerade kako bi se pratio rast tvrtke.

Cromaris je tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki, a dio je Adris grupe od 2009. godine.

Prema podacima s internet stranica, Cromaris je u 2015. ostvario 360 milijuna kuna prihoda, prodaju od 6.500 tona, a 90 posto ukupne prodaje ostvaruje se u Europskoj uniji.

Cromarisu je nedavno isplaćeno i 7,6 milijuna kuna za ulaganje u opremanje i rekonstrukciju uzgajališta, a riječ je o isplati na osnovi dodijeljenih sredstava iz Europskog fonda za ribarstvo, za završeno ulaganje u sklopu mjere 2.1. “Proizvodne investicije u akvakulturi”.

Ta će investicija, kako ističu, pozitivno utjecati na dobru proizvođačku i higijensku praksu te usmjeriti proizvodnju prema vrhunskoj kvaliteti ribljih proizvoda pritom vodeći računa o utjecaju na okoliš. (tportal.hr/Hina)