Dobri gospodarski pokazatelji razlog su za optimizam i nude priliku za provedbu reformi, kazala je u utorak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na skupu “Prstenov poslovni forum” u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten i Hrvatske gospodarske komore.

“Gospodarski pokazatelji zasigurno daju razloga za optimizam. Rast BDP-a nastavlja se, rastu izvoz, industrija i trgovina, a turistička sezona bit će jedna od najboljih”, kazala je.

No ti rezultati, kako je rekla, kriju upozorenje da gospodarstvo raste u uvjetima stagnacije zaposlenosti te da nas je Rumunjska sustigla u dohotku po stanovniku.

Dalić ističe kako ekonomski podaci dobivaju puni smisao tek kada se s nekim usporede i da relativni pokazatelji govore kako su proteklih godina drugi bili brži od nas.

“Zato upozorenja koja se kriju iza naših pozitivnih gospodarskih trendova pokazuju da nema razloga za samozadovoljstvo, već aktualna pozitivna situacija predstavlja priliku da nadoknadimo vrijeme i propušteno tijekom dugih godina krize”, istaknula je.

Prilika je to, kako je rekla, Hrvatsku postaviti na putanju moderne i prosperitetne europske države, razvoja društva i države u kojoj djeca ostaju zato što to žele, a ne zato što nemaju drugog izbora.

Naglasila je kako “sadašnji dobri gospodarski trendovi ohrabruju i osiguravaju priliku da se nužne reforme provedu na način koji će biti društveno prihvatljiv i čija će dinamika biti ona koju društvo može prihvatiti”.

Mjere Vlade, kako je navela, usmjerene su k reformama koje će povećati konkurentnost i zapošljavanje te osigurati financijsku stabilnost.

“Moramo polako i uporno djelovati na razgradnji različitih socijalističkih strahova koji još uvijek u velikoj mjeri opterećuju društvo”, kazala je Dalić dodajući kako je za razbijanje tih strahova potrebno ispričati uspješne priče.

Predsjednik udruge Prsten Mijo Marić je kazao kako je cilj foruma unaprijediti poslovanje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, identificirati ključne elemente za unapređenje poticajnog poduzetničkog okruženja, upozoriti na slabosti postojećih zakonskih rješenja, ukazati na mogućnosti unapređenja sustava itd.

Na skupu je rečeno i da će uskoro biti održana zajednička sjednica hrvatske i bosanskohercegovačke vlade.

Predsjednik HGK Luka Burilović je naveo kako u BiH danas radi oko 200 hrvatskih tvrtki, kako je BiH jedna od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatskoj, a najavio je i da će HGK do kraja godine otvoriti predstavništvo u Sarajevu.

Predsjednik Uprave IN2 grupe Ante Mandić napominje kako je raditi u BiH popriličan izazov, no prednost je što se ondje hrvatske tvrtke snalaze bolje od stranaca.

Kaže kako bi im u poslovanju najviše pomogao slobodniji protok radne snage.

“Imamo problem s ljudima iz naših tvrtki iz Sarajeva i Orašja koji se svaki puta kad dolaze u Hrvatsku moraju prijavljivati. U tom smislu pomogao bi nam fleksibilniji zakon o radu”, istaknuo je Mandić. (Hina)