Danska brodarska i logistička grupa AP Moller-Maersk izvijestila je u petak da je u prvom tromjesečju poslovala s trostruko manjim neto gubitkom, izdvajajući mjere smanjenja troškova.

U prva tri ovogodišnja mjeseca AP Moller-Maersk zabilježio je neto gubitak od 104 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine gubitak je iznosio 311 milijuna dolara. Prihodi su im porasli 2,5 posto, na 9,54 milijarde dolara, dijelom zahvaljujući višim vozarinama.

U izvješću navode da je globalni kontejnerski prijevoz u promatranom razdoblju porastao 1,7 posto. Naglašavaju da ih i dalje brinu trgovinske napetosti između SAD-a i Kine.

Obujam transpacifičke trgovinske razmjene između Azije i Sjeverne Amerike “pokazivao je znakove pada” u prvom ovogodišnjem tromjesečju, napominju u danskoj tvrtki. “Nove carine mogle bi smanjiti očekivani rast obujma globalnog kontejnerskog prijevoza za do jedan postotni bod”, stoji u izvješću.

Kompanija nastavlja s preusmjeravanjem poslovnog fokusa s poslovanja povezanog s naftom na transport i logističke usluge. “Naša transformacija dobro napreduje – dovršili smo odvajanje energetskog poslovanja”, ističe u priopćenju izvršni direktor Soren Skou.

Na kraju ožujka flota članice grupe Maersk Line brojila je 713 brodova, od čega je njih 409 bilo u najmu. Na kraju prosinca flota je brojala 710 brodova. (Hina)