Agroindustrijski sektor BiH prošle godine zabilježio je deficit od skoro 2,4 milijarde KM jer je izvoz pao s 879,9 milijuna KM, koliko je iznosio 2018. godine na 851,6 milijuna KM u 2019. Istovremeno, uvoz je porastao s 3,12 milijardi KM u 2018. na 3,23 milijarde KM, koliko je iznosio lani.

Smanjenju izvoza ovog sektora doprinijelo je smanjenje izvoza mesa i proizvoda od mesa budući da je prekid izvoza svježe rashlađenog goveđeg mesa u Tursku rezultirao smanjenjem od skoro 70 posto u odnosu na 2018. godinu.

Na prošlogodišnje smanjenje izvoza agroindustrijskog sektora utjecalo je i smanjenje izvoza živih životinja za 56 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali i smanjenje izvoza žitarica i proizvoda mlinske industrije za 55 posto, šećera i njegovih proizvoda za oko 38 posto, te kakaa i njegovih proizvoda za oko 10 posto, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izvoz mlijeka porastao je za 21 posto, ali je i dalje nastavljen trend nepovoljne strukture vanjskotrgovinske razmjene.

“BiH je prošle godine izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 111,3 milijuna KM, ali i dalje se izvoze oni proizvodi koji imaju najmanju tržišnu vrijednost – sterilizirano mlijeko, mlaćenica, kiselo mlijeko, vrhnje i kefir, dok su top-izvozna tržišta zemlje Cefte”, ističe se u analizi Komore, te dodaje da je prošle godine, u odnosu na 2018. porastao uvoz mlijeka i njegovih proizvoda u BiH za 13,54 posto na 185,8 milijuna KM.

Kada je riječ o pivu, rezultati analize vanjskotrgovinske razmjene za prošlu godinu pokazuju pad uvoznih cijena iz susjednih država – Srbije 54,76 KM po hektolitru, Hrvatske 78,17 KM po hektolitru te Crne Gore 78,76 KM po hektolitru – što proizvođače iz BiH dovodi u nepovoljan položaj.

Iz Vanjskotrgovinske komore navode da bi ovakav položaj domaćih pivara ublažila izmjena rokova plaćanja PDV-a.

Prošle godine iz BiH je izvezeno piva u vrijednosti od 35.200 KM, a uvezeno 1,5 milijuna KM, što je, kako navode iz Komore, rezultiralo minornom pokrivenošću uvoza izvozom od 2,3 posto.