voli-market-largeBelgijska Delhaize grupa zainteresirana je za preuzimanje crnogorskog maloprodajnog lanca Voli. Prema pouzdanim saznanjima, Belgijanci su voljni kupiti sve maloprodajne i distributivne objekte Volija na području Crne Gore, piše crnogorski internetski portal Analitika.

Međutim, iz Volija nisu voljni prodati megamarkete u Baru, na Starom Aerodromu i Radanovićima, dok bi uz određene uvjete prodali Delhaize grupi ostale objekte.

Predstavnici Volija istaknuli su da kontakta s Delhaize grupom nije bilo. Vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan kazao je da za kupovinu njegovog lanca megamarketa postoji interes velikih trgovačkih lanaca iz Europe.

“Međutim, iz Delhaize grupe nitko nas dosad nije zvanično kontaktirao. U ovom trenutku mogu reći kako Voli nije na prodaju, no ne čudi interes europskih maloprodajnih poduzeća za Voli jer je u pitanju najbolje formatiran lanac maloprodaje s najboljom i najrazuđenijom maloprodajnom mrežom, rekao je Bokan dodajući kako je Crnoj Gori neophodan domaći lanac u maloprodaji.

Crnogorski lanac megamarketa Voli osnovan je 1995. godine, a prema podacima s internetskih stranica tvrtke – imaju tržišni udio oko 20 posto u Crnoj Gori, zapošljavaju 1050 radnika te posjeduju 25 maloprodajnih objekata.

Delhaize grupa je međunarodni trgovački lanac iz Belgije koji je prisutan u 11 zemalja na tri kontinenta. Na kraju prvog kvartala 2011. godine prodajna mreža brojala je 2816 prodavaonica, a kompanija je u 2010. ostvarila prihod od 20,8 milijardi eura i neto dobit od 574 milijuna eura. Na kraju 2010. Delhaize grupa je zapošljavala oko 138.600 ljudi.

Sredinom ove godine, ovaj je belgijski trgovac i službeno preuzeo srbijansku kompaniju Delta Maxi za 932,5 milijuna eura, uključujući neto dug i ostale uobičajene korekcije od ukupno 318 milijuna eura. Kupnjom Volija, pak, Delhaize grupa bi ispunila strateški plan da postane vodeća maloprodajna mreža na Balkanu, tvrdi belgijski izvor portala Analitika.