Delhaize preuzima Maxi u rujnu

delta-maxi-kisa-ftdBelgijski maloprodajni lanac Delhaize preuzimanje Delta Maxija trebao bi dovršiti do kraja rujna ove godine.

Pošto su dobili odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje svih 100 % dionica Delta Maxija, u Delhaizeu su rekli da je ostalo još pravnih stvari koje treba riješiti.

Odluku Komisije da preuzimanjem prodavaonica ne narušavaju, niti sprječavaju konkurenciju, Delhaize je čekao tri mjeseca. Bez nje ovaj međunarodni lanac nije mogao započeti poslovanje u Srbiji.

Dogovor je da Maxi bude prodan za 932,5 milijuna eura. U cijenu je uračunato i 300 milijuna eura dugovanja ovog trgovačkog lanca. Dobavljači od dolaska Delhaizea očekuju puno, prije svega kraće rokove plaćanja, što su Belgijanci i obećali.

Potrošači, s druge strane, očekuju povoljne cijene. Ovaj lanac, međutim, ni u Belgiji ne važi za najjeftiniji, ali je menadžment obećao konkurentnu ponudu. Najmanje polovina asortimana u njihovim trgovinama domaćeg je porekla.

Bitan koncept poslovanja ove kompanije je i inzistiranje na velikoj ponudi proizvoda privatne robne marke, čija je cijena niža od proizvoda poznatih proizvođača. Stoga i kupci u Srbiji mogu očekivati daljnje jačanje ponude trgovačkih marki, koje već sada čine dobar dio asortimana Delta Maxija.

Delhaize se u velikoj mjeri, u kategoriji svježih proizvoda, oslanja na domaće proizvođače. Tako je u prodavaonicama u Belgiji mlijeko privatne robne marke u potpunosti domaće proizvodnje, svinjetina je 99% belgijska, a slično je i s teletinom. (Novosti)